Juridische Zaken5 apr '12 08:31

Volgende stap in trage strafproces 9/11

Auteur: Anne-Greet Haars

De VS hebben woensdag aanklachten ingediend tegen de vijf mensen achter de 9/11 aanslagen. Zij worden berecht op Guantánamo Bay: de militaire rechtbank die ervoor zorgde dat dit strafproces traag verloopt.

Het gaat om Khaled Sheikh Mohammed, het zelfverklaarde brein achter de aanslagen, en de vier vermeende samenzweerders.

De verdachten worden aangeklaagd voor terroristische daden, moord, aanvallen van burgerdoelen en vliegtuigkaping. ”Een hele waslijst van terreuraanslagen, waar mogelijk de doodstraf opstaat als ze veroordeeld worden”, legt BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk uit.

Omstreden
“De rechtszaak begon voor een omstreden militaire commissie in 2008, waar allerlei juridische haken en ogen aan zaten. Militaire officieren die de advocaten zijn van de verdachten schoten allerlei gaten in de rechtszaak, zoals bijvoorbeeld een geheime bewijsvoering en dat er bewijs zou worden ingevoerd dat door marteling zou zijn verkregen”, vertelt Van Wagtendonk.

Campagne Obama
Obama heeft in de verkiezingsstrijd in 2008 flink campagne gevoerd tegen Guantánamo Bay en een dergelijk militair tribunaal. “Obama wilde de rechtszaak voor een burgerrechter in New York laten doen, maar dit liep uit op een fiasco omdat de rechtszaak de hele economie in downtown New York plat zou leggen als gevolg van de extreme beveiligingsmaatregelen. Obama staat dus wel een beetje in zijn hemd dat de rechtszaak nu weer terug is bij een militaire commissie”, aldus Wagtendonk.

Vijandelijke strijders
BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg voegt toe dat niemand echt wist wat voor type verdachten het waren; gewone misdadigers of krijgsgevangenen. “Uiteindelijk worden ze nu vijandelijke strijders genoemd, maar niemand weet hoe je dat soort mensen moet berechten. De militaire commissie is er nu dus wel, maar houdt zich min of meer aan de regels van een normale rechtszaak.”

Onafhankelijk?
Het idee van een rechtszaak in Amerikaans recht is dat er een onafhankelijke jury wordt gevormd, wat natuurlijk nooit lukt, vertelt Hammelburg. “Hetzelfde geldt ook een beetje voor de rechter, officier van justitie en zelfs voor de advocaten. Obama heeft gezegd dat hij deze zaak op wil lossen, de vraag is of het tegen hem of voor hem gaat werken.”

Van Wagtendonk denkt niet dat Obama verder zijn vingers gaat branden aan Guantánamo Bay. “Dat heeft hij geprobeerd, maar hij kan het nu niet terugdraaien want dan wordt hij door de Republikeinen vreselijk om de oren geslagen als het gaat om de Amerikaanse nationale veiligheid.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen