Juridische Zaken29 feb '12 14:59Aangepast op 29 feb '12 15:52

Biometrisch paspoort opnieuw onder de loep

Auteur: Thijs Baas

Het is goed misgegaan bij de invoering van het biometrische paspoort. Dat is de conclusie van een onderzoek van voormalig topambtenaar Roel Bekker.

Één op de vijf keer gaat het mis bij het uitlezen van de digitaal opgeslagen vingerafdruk. De moeilijkheden met de vingerafdrukken in het biometrische paspoort zijn volkomen onderschat, maar dat wist de Tweede Kamer al. De overheid heeft de complexiteit van het digitale paspoort onderschat, zei Bekker woensdagmorgen op BNR.

Pierre Heijnen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, twijfelt sterk of het wel een goed idee is geweest om vingerafdrukken in het paspoort op te nemen.

Vingerafdruk
De problemen met het biometrisch paspoort zijn al een tijdje bekend, maar de vingerafdruk uit het paspoort halen is niet de oplossing, meent VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. "Het is een Europese verordening, die is ingegeven door andere landen die eisen stellen aan mensen die daar naartoe reizen."

De 27 EU-lidstaten werken op hun beurt weer samen met de Verenigde Staten, en die lijken niet bereid hun inreisvoorwaarden op te schorten. "Wat ik zou willen is teruggaan in de tijd, naar 2004, en de nodige realiteitszin aan de dag leggen. Nu staan we voor het voldongen feit dat we zitten met een systeem waar grove fouten in worden gemaakt."

Samenwerking
Gelukkig is er een beweging gaande om met alle 27 EU-landen samen te werken, meent Hennis-Plasschaert. "De kwaliteit van het aanvraag- en uitgifteproces moet verbeterd worden. Het heeft geen zin om 27 keer het wiel uit te vinden." Doel is om samen op zoek te gaan naar een waterdicht systeem.

"We moeten het niet erger maken dan het is. Het is niet zo dat we nu gevaar lopen, maar we moeten alle zeilen bijzetten om de technologie te laten werken." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen