Juridische Zaken6 sep '12 10:46

'Overheid lokt crimineel gedrag uit'

Auteur: Anne-Greet Haars

Advocaat Gerard Spong fileert in zijn boek ‘De hypocrisie van de achterdeur’ de gedoogconstructie van coffeeshops. Volgens hem is het Nederlandse softdrugsbeleid onhoudbaar.

Spong schrijft dat de overheid crimineel gedrag uitlokt. “Hoe je het ook wendt of keert: het kopen van – ook een kleine hoeveelheid - hasj of cannabis in een coffeeshop, is en blijft een strafbaar feit”, legt Spong donderdag uit op BNR.

“Als je een wietpas aan iemand geeft om zo’n strafbaar feit te plegen - en dat doet de overheid - dan lok je dat uit. En dan ben je als overheid ook aan te klagen.”

Te koop in de winkel
Het is onvermijdelijk dat cannabis op termijn gewoon in de winkel te krijgen is, zegt Spong. Als legalisering te ver gaat, dan pleit Spong voor een vergunningsysteem per coffeeshop. "Dan laat je één keer in de drie maanden nagaan hoeveel coffeeshopbezoekers per dag in die tent komen. Als blijkt dat die coffeeshop drie kilo per dag nodig heeft, dan geef je een vergunning voor drie kilo."

Blowboot
Spong verdedigde de eigenaren van de Almeerse coffeesshop ‘Koffie en Dromen’, ook wel bekend als de blowboot, succesvol. Het Openbaar Ministerie wilde de coffeeshopeigenaren vervolgen, maar de rechter heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard.

“Je kan naar de officier van justitie stappen om de overheid te laten vervolgen. We hebben dat in het proces van de blowboot andersom gedaan. Die coffeeshop werd vervolgd en toen hebben we er een stokje voor gestoken door de overheid aan te klagen. De rechter in Lelystad heeft gezegd dat de overheid hier ook medeschuldig is en dat het dus in strijd is met het vertrouwen om een coffeeshopeigenaar te vervolgen.”

Landelijke strijd
Spong hoopt niet dat het een landelijke strijd gaat worden, maar voegt eraan toe dat het er wel een beetje op gaat lijken. "Er zijn tekenen dat de strijd in het voordeel van de coffeeshopeigenaren beslist gaat worden. Er zijn drie rechters die op een rij -binnen zes maanden tijd- alle coffeeshoprechtszaken naar de prullenbak hebben verwezen. Dat moet justitie toch te denken geven.”

Kentering
Volgens Spong is er de afgelopen twee jaar een kentering gekomen in het vervolgingsbeleid. “De coffeeshops worden wat harder aangepakt. En dat komt, denk ik, omdat de coffeeshops wat grootschaliger zijn geworden. Zodra officieren van justitie zien dat ondernemers winst maken met criminele handel, gaan ze op hun achterste poten staan.”

Plan Maastricht
De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, pleit ervoor om de wietpas niet meer verplicht te stellen voor inwoners van de betreffende gemeenten. Die zouden met een paspoort en uittreksel van het gemeenteregister altijd toegang moeten krijgen. De wietpas moet dan alleen nog maar verplicht worden gesteld voor buitenlanders.

Spong vindt dit voorstel onzin. “Het is wel hoopvol dat meneer Hoes al enige terugtrekkende beweging maakt. Maar het is niet voor te stellen dat een Nederlander eerst naar het stadhuis moet lopen voor een uittreksel, om daarna iets te kopen in een coffeeshop."

'Andere planeet'
“De man komt van een andere planeet. Hij is duidelijk een politicus die niet met beide benen op de grond staat”, vervolgt Spong.

“Datzelfde geldt voor alle Europeanen. We hebben nou eenmaal een verdrag – nota bene het Verdrag van Maastricht – waarin is bepaald dat iedere Europeaan dezelfde rechten heeft. Dus je kan het niet alleen verkopen aan een Nederlanders: dat is discriminatie en strafbaar.”

Minister van Justitie
Pim Fortuyn heeft in het verleden een keer het balletje opgegooid bij Spong om minister van Veiligheid en Justitie te worden. Als Spong bij de aankomende formatie wordt gevraagd voor deze positie, dan zal hij daar “zeer ernstig over nadenken”. “Ik heb ook nog een thuisfront en advocatenkantoor waar ik rekening mee moet houden. Maar het blijft een aanbod waar je niet direct nee tegen zegt.”

Eén ding weet Spong in ieder geval zeker: “Als ik minister van Justitie zou worden, dan gaat die wietpas de volgende dag de prullenbak in.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen