Juridische Zaken2 apr '12 06:02Aangepast op 2 apr '12 09:03

AFM, OM en DNB voor rechter in Easy Life-zaak

Auteur: Karin Backx

Gedupeerden van het failliete beleggingsfonds Easy Life slepen De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en het Openbaar Ministerie voor de rechter.

Volgens de gedupeerden, die verenigd zijn in een stichting, hadden de instanties veel eerder moeten ingrijpen en wisten ze dat Easy Life de boel besodemieterde.

Nalatig
"De AFM, DNB en het Openbaar Ministerie zijn ronduit nalatig geweest in deze zaak," zegt de advocaat van de Stichting Gedupeerden Easy Life, Rob Silvertand.

Volgens de advocaat wisten zij al van de oplichting toen nog maar weinig mensen geld hadden gestoken in het investeringsfonds Easy Life.
"Hierdoor hebben nog eens 480 mensen hun euro's belegd. Een bedrag van maar liefst 40 miljoen euro is zo in rook opgegaan," rekent de advocaat door.

Goede kans
Volgens Jasper Hagers, als advocaat gespecialiseerd in beleggingsgeschillen, heeft de stichting wel degelijk een goede kans: “Het AFM heeft een waarschuwingsplicht. En dat is altijd lastig, omdat je aan de ene kant bang bent om (als AFM red.) zelf aansprakelijk te worden gesteld. Als het eenmaal buiten is, kun je niet meer terug.”

Maar Hagers zegt de AFM in dit geval zeker had moeten waarschuwen. De advocaat zegt dat er in 2005 al klachten binnen waren gekomen en dat je ‘als redelijk handelend toezichthouder deze klachten wel serieus moet nemen’.

Te laat
De drie betreffende organisaties hebben net voor het weekend de dagvaarding in deze collectieve procedure op de mat gekregen. De stichting stelt dat de AFM, DNB en het OM veel te laat in actie zijn gekomen in de Easy Life zaak.

De partijen waren volgens de stichting begin 2006 al op de hoogte van de fraude, terwijl justitie in 2008 pas ingreep met invallen. Veel leed had voorkomen kunnen worden, als ze eerder aan de bel hadden getrokken, vindt de stichting.

42 miljoen euro
Honderden beleggers staken zo'n 42 miljoen euro in Easy Life. Dit geld zouden de verdachte directeuren in deze zaak, John W. en Frans O., investeren in Amerikaanse levensverzekeringen met een hoog rendement.

In werkelijkheid is hier niets of nauwelijks van uitgevoerd en is het geld spoorloos. Beide directeuren, die op dit moment terecht staan, leidden een luxe leven. Bij hun arrestatie heeft justitie een duur wagenpark en prestigieus onroerend goed en wapens in beslag genomen.

Compenseren
De AFM, DNB en het OM wijzen iedere aansprakelijkheid af. De stichting eist nu in een civiele zaak dat de drie overheidsinstanties alsnog verantwoordelijkheid nemen in de Easy Life-zaak en de gedupeerden compenseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen