Juridische Zaken19 aug '12 15:36Aangepast op 19 aug '12 23:33

Assange spreekt vanaf balkon ambassade

Auteur: Anne-Greet Haars

Julian Assange is zondagmiddag voor het eerst in lange tijd in het openbaar gesproken. Hij hield een toespraak vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al maanden schuilhoudt.

Assange dankte in zijn verklaring de president van Ecuador, Rafael Correa, die hem politiek asiel heeft verleend en het ambassadepersoneel dat hem al wekenlang gastvrijheid biedt. Hij riep de Amerikaanse president Barack Obama op zijn "heksenjacht'' tegen zijn klokkenluiderssite WikiLeaks te stoppen.

Volgens hem betekent de dreiging tegen WikiLeaks ook een gevaar voor "de vrijheid van meningsuiting en de gezondheid van al onze samenlevingen''.

Angst
De Verenigde Staten staan dan ook voor een keuze, meent Assange: "Keert Amerika terug naar de waarden waarop het is gesticht? Of stort het in de afgrond en worden we allemaal meegesleurd naar een gevaarlijke en onderdrukkende wereld, waarin journalisten zwijgen uit angst voor vervolging en burgers moeten fluisteren in het donker?''

Held
WikiLeaks heeft in de afgelopen jaren honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten onthuld. Via de site kwamen ook geheime beelden van bloedbaden in Irak en Afghanistan naar buiten. De informatie kwam waarschijnlijk van de Amerikaanse soldaat Bradley Manning. Assange wil dat hij wordt vrijgelaten. "Als Manning echt heeft gedaan waar hij van wordt beschuldigd, is hij een held, een voorbeeld voor ons allemaal en een van de belangrijkste politieke gevangenen in de wereld.''

Opgepakt
Menigeen had zich van tevoren afgevraagd of de WikiLeaks-oprichter het gebouw zou verlaten voor zijn verklaring. In dat geval had de Britse politie hem hoogstwaarschijnlijk meteen opgepakt. De regering in Londen wil de van verkrachting beschuldigde Australiër uitleveren aan Zweden.

Zweden
Assange liet zich er niet over uit wat zijn verdere plannen zijn. Een van zijn advocaten, Baltasar Garzón, zei eerder tegen de pers dat Assange bereid is de Zweden te woord te staan als hij bepaalde "minimumgaranties'' krijgt. Assange vreest voor uitlevering aan de VS.

Wereldpers en aanhangers
Voor het ambassadegebouw in de Britse hoofdstad was naast de wereldpers een menigte aanhangers van Assange samengestroomd die de Australiër tijdens zijn toespraak toejuichten. Hij dankte hen voor hun aanwezigheid die volgens hem ervoor zorgt dat de Britse politie hem niet zomaar uit het ambassadegebouw haalt. "De wereld kijkt mee'', constateerde Assange.

Politiek asiel
Assange was in juni naar de ambassade van Ecuador gevlucht. Hij is bang dat hij uiteindelijk in Amerikaanse handen komt en een zware straf krijgt. Ecuador deelt die angst en gaf hem daarom politiek asiel.

Beschermde status
In de ambassade is Assange voorlopig veilig, maar Groot-Brittannië dreigt de beschermde status in te trekken. Dan kunnen agenten naar binnen en Assange arresteren. Volgens de WikiLeaks-chef zijn agenten afgelopen woensdag al in het kantoorgebouw geweest waar onder meer de ambassade van Ecuador is gevestigd. "Toen het donker werd in de ambassade, kon ik horen hoe politie-eenheden via de brandtrap het gebouw binnengingen. Maar ik wist dat er getuigen zouden zijn en dat komt door jullie'', zei hij tegen zijn aanhangers op de stoep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen