Juridische Zaken19 aug '12 08:12Aangepast op 19 aug '12 09:36

Bondgenoten Ecuador waarschuwen Britten

Auteur: Anne-Greet Haars

Bondgenoten van Ecuador hebben Groot-Brittannië zaterdag gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen over de hele wereld" als zij de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnenvallen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange er uit te halen.

Dat laat de Bolivariaanse Alliantie van de Volken van Ons Amerika (ALBA), een socialistisch georiënteerd samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse en Caribische landen, in een verklaring weten die door de Ecuadoraanse minister van Buitenlands Zaken is voorgelezen.

Assange vluchtte op 19 juni de ambassade van Ecuador in Londen in om te voorkomen dat hij door Groot-Brittannië wordt uitgeleverd aan Zweden. Justitie van het Scandinavische land wil hem ondervragen omdat twee vrouwen hem beschuldigen van verkrachting.

Vrees
Ecuador besloot donderdag de WikiLeaks-oprichter politiek asiel te verlenen. In reactie daarop zei Groot-Brittannië vast van plan te zijn de uitlevering van Assange aan Zweden door te zetten. Assange vreest uiteindelijk in handen te komen van de Verenigde Staten, waar hem mogelijk een zware straf wacht voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten.

Verklaring
De Australiër legt zondagmiddag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) een verklaring af. Het wordt zijn eerste openbare optreden sinds maart.

De moeder van Assange vertrouwt erop dat haar zoon toch naar Ecuador gaat. "Ik denk dat dat een zeer realistische verwachting is'', zei Christine Assange zondag in een tv-interview.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen