Juridische Zaken17 aug '12 13:22Aangepast op 17 aug '12 17:15

Pussy Riot schuldig aan hooliganisme

Auteur: Arjan Meesterburrie

De rechtbank in Moskou heeft de drie vrouwen van punkband Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar celstraf. De officier van justitie had drie jaar werkkamp geëist.

De rechter Marina Syrova, die niet in beeld mocht worden gebracht, legde een lagere straf dan geëist op, omdat de drie vrouwen geen strafblad hebben. Bovendien hebben zij kinderen.

Het zingen van het anti-Poetin liedje in de kathedraal vlakbij het Kremlin is volgens de rechtbank een strafbaar feit. De rechter oordeelde dat de vrouwen zich schaars gekleed en in maskers gehuld onrechtmatig hebben begeven in het gedeelte van de kerk waar alleen priesters mogen komen.

Ook schreeuwden ze. Daarmee hebben ze volgens haar de gevoelens van de gelovigen in de kerk enorm gekwetst. De rechter oordeelde dat ze met hun actie een politieke daad wilden stellen in de vorm van een artistieke uiting.

Syrova had ongeveer 2 uur en 3 kwartier nodig om het vonnis voor te lezen.

“Aanvankelijk werd er gesproken over werkkampen, maar uit de uitspraak blijkt dat ze naar de gevangenis moeten. Ze hoeven daar niet te werken; het is een beetje een mildere vorm”, vertelt BNR-correspondent Olaf Koens vrijdagmiddag op BNR.

Zelfde straf
De rechter legde alle vrouwen dezelfde straf op, hoewel een psycholoog die hen heeft onderzocht, bij Tolokonnikova psychische stoornissen had vastgesteld. Aljochina was volgens dezelfde deskundige misschien emotioneel instabiel en vatbaar voor manipulatie. De aan hun handen geketende vrouwen moesten de hele tijd blijven staan, maar maakten een ontspannen indruk. Zij lachten geregeld en praatten tegen elkaar.

Rumoer
Nadat het vonnis was voorgelezen, riep een man in de zaal 'Schande' en ontstond er enig rumoer. Tolokonnikova droeg een T-shirt met de woorden ¡No pasarán!, (zij zullen er niet langs komen), de leus van de befaamde Spaanse communiste Dolores Ibárruri, waarmee zij de strijders van de republiek in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) opriep geen centimeter te wijken voor de aanhangers van generaal Franco.

Reacties
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld over de veroordeling van Pussy Riot en noemt de straf "veel te hoog''.

"Ik ga dit aan de orde stellen bij EU-collega's en met de hele EU spreken we Rusland aan. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting'', aldus de minister, die het eens is met de internationale kritiek.

"Er was een lang voorarrest, een lange en onduidelijke aanklacht. Goede rechtsgang is belangrijk; dit staat op de EU-agenda met Rusland.'' Rosenthal had zijn zorgen over het proces vorige maand al overgebracht aan de Russische mensenrechtenambassadeur.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton stelt in een verklaring dat het proces tegen de band ernstige vraagtekens zet bij de rechtsgang in Rusland.

Trias politica?
Eerder had Poetin al gezegd dat ze niet een al te zware straf moesten krijgen. Daarmee had hij ze al veroordeeld. Volgens Marcel de Haas, Ruslandkundige aan de Universiteit in Groningen, kon de rechter eigenlijk niks anders meer doen na deze uitspraak. “We weten dat het Kremlin invloed kan uitoefenen op de rechterlijke macht. De trias politica is daar niet echt goed geregeld.”

“De leiding van Russisch-Orthodoxe kerk is goede maatjes met Poetin. Het is formeel geen staatskerk, maar als zodanig wordt hij eigenlijk wel gebruikt. Dan zie je ook dat de religieuze en politieke macht door elkaar heen lopen.”

Arrestatie Kasparov
In Moskou waren voorafgaand aan de uitspraak als steunbetuiging kleurrijke bivakmutsen over standbeelden getrokken op verschillende plekken in de stad. Pussy Riot treedt altijd op met soortgelijke mutsen.

Ook scandeerderden honderden betogers leuzen als "Vrijheid" en "Rusland zonder Poetin". Volgens correspondent Olaf Koens is schaker en politiek activist Gary Kasparov hardhandig opgepakt bij de protesten.

Tegenstanders van de punkband scandeerden buiten de rechtbank juist leuzen als 'heksen op de brandstapel'.

Amnesty International
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het besluit van de Russische rechtbank om Pussy Riot schuldig te verklaren aan ordeverstoring en het kwetsen van het Russisch-orthodoxe geloof scherp veroordeeld.

"Het oordeel is niets anders dan een poging om de drie jonge vrouwen het zwijgen op te leggen'', aldus een woordvoerster in Berlijn. "Het is ook een waarschuwing aan alle anderen het hier niet te wagen president Vladimir Poetin en zijn regering te kritiseren.''

Punkgebed
De vrouwen drongen op 21 februari tijdens een dienst de kathedraal van Christus de Verlosser vlak bij het Kremlin binnen en zongen een 'punkgebed' over de huidige president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Zij vroegen de Maagd Maria Poetin af te zetten. Daarmee hebben zij volgens de aanklagers de gevoelens van gelovigen gekwetst. De verdediging had vrijspraak gevraagd.

Vernederende behandeling
De advocaat van de vrouwen noemde de behandeling die de jonge vrouwen in de gevangenis hebben gekregen eerder vernederend en martelend: "De hoorzitting van het proces begon elke dag om 10 uur, maar de dames werden al om 5 uur gewekt.

Ze moesten uren wachten in een glazen kooi, zonder ramen en ventilatie, zonder toilet en zonder deugdelijk eten", zei advocaat Gert-Jan Knoops vrijdagochtend op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen