Juridische Zaken17 aug '12 07:48

Milde straf verwacht voor Pussy Riot

Auteur: Arjan Meesterburrie

De drie vrouwen van de Russische punkband Pussy Riot hoeven waarschijnlijk niet 3 jaar de cel in, zoals geëist. Dat verwacht advocaat Geert-Jan Knoops over de uitspraak in de zaak vanmiddag in Moskou.

De officier van justitie heeft 3 jaar gevangenisstraf tegen Jekaterina Samoetsjevitsj (29), Maria Aljochina (24) en Nadja Tolokonnikova (22) geëist. Zij kunnen vrijdagmiddag tot maximaal 7 jaar cel worden veroordeeld. "Ik denk niet dat die straf gevolgd gaat worden, al gaat er wel een straf komen", zegt internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops op BNR.

De vrouwen drongen op 21 februari tijdens een dienst de kathedraal van Christus de Verlosser vlak bij het Kremlin binnen en zongen een 'punkgebed' over de huidige president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zij vroegen de Maagd Maria Poetin af te zetten. Daarmee hebben zij volgens de aanklagers de gevoelens van gelovigen gekwetst. De verdediging heeft vrijspraak gevraagd.

Inmenging Poetin
President Poetin heeft onlangs gezegd dat de jonge vrouwen niet te zwaar gestraft moeten worden: "Dat is natuurlijk toch wel een signaal dat daarmee wordt afgegeven door Poetin, omdat de macht van het Kremlin natuurlijk erg groot is zou de rechter daar wel eens rekening mee kunnen houden", zo zegt Knoops.

Daarmee gaat Poetin volgens de advocaat zijn boekje te buiten, want hij zegt daarmee ook dat de dames schuldig zijn: "Poetin heeft natuurlijk met de boodschap niet te hard straffen wel de boodschap gegeven 'straf ze maar'. Poetin is zelf jurist dus hij weet verdraaid goed wat de rechter daarmee moet gaan doen. Want je zegt in wezen al dat ze schuldig zijn en dat is natuurlijk nog de voorvraag."

Politieke invloed
Er is veel kritiek op de inmenging van president Poetin in dit proces: "Poetin voelde zich beledigd omdat hij juist de Russisch-orthodoxe kerk wilde gebruiken in zijn verkiezingscampagne voor president van Rusland

Maar het motief van deze meisjes is geweest dat ze wilden protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoze kerk en de regering. Om dit nu te kwalifeceren als hooliganisme en religieuze haat gaat wel erg ver, dus de invloed van de politiek op deze zaak is evident", zo zegt Knoops bij BNR Annette van Soest.

Vernederende behandeling
De advocaat van de vrouwen noemt de behandeling die de jonge vrouwen in de gevangenis hebben gekregen vernederend en martelend: "De hoorzitting van het proces begon elke dag om 10 uur, maar de dames werden al om 5 uur gewekt. Ze moesten uren wachten in een glazen kooi, zonder ramen en ventilatie, zonder toilet en zonder deugdelijk eten", zegt advocaat Gert-Jan Knoops op BNR.

Eén van de bandleden vergeleek de rechtszaak met de showprocessen onder de communistische dictator Jozef Stalin. Zij voorspelde de ineenstorting van het Russische politieke systeem en noemde haar band 'de leerlingen en afstammelingen van dissidenten' onder het communisme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen