Juridische Zaken29 dec '11 08:36

Massaclaimen wordt nog makkelijker

Auteur: BNR Webredactie

Ons land maakte al naam met het afhandelen van massaclaims, maar een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat partijen in het buitenland nog eerder kiezen voor de Nederlandse rechter.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Nederland kent sinds 2005 de mogelijkheid in massale schadezaken een schikking te treffen die daarna voor alle gedupeerden geldt, ook voor wie zich nog niet gemeld hebben. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in de Dexia-zaak, waarbij de bank in een keer een schikking heeft getroffen met alle houders van aandelenleasecontracten.

Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid heeft nu een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, waarmee de al aantrekkelijke Nederlandse procedure verder verbeterd wordt.

Uniek
Nederland is uniek in de wereld met deze wetgeving, stelt Ianika Tzankova, bijzonder hoogleraar massaschade aan de universiteit van Tilburg. De Verenigde Staten, Canada en Australië kennen wel een vorm van collectieve schikking, maar alleen in combinatie met een gerechtelijke schadeprocedure, de zogeheten class action.

Alleen in Nederland kunnen partijen los van schadeprocedures schikkingen treffen die via de rechter voor alle slachtoffers bindend worden verklaard.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Gerelateerde artikelen