Juridische Zaken24 jan '12 19:04Aangepast op 25 jan '12 09:53

De Brauw grootste kantoor van het land

Auteur: Ronald Olsthoorn

Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek lost Nauta Dutilh af als grootste kantoor van Nederland. Dat blijkt uit de ‘Top 50 van de Nederlandse advocatuur’ van tijdschrift Mr. Vanavond wordt de lijst in BNR Juridische Zaken gepresenteerd.

De nummer 1 heeft 264 advocaten in dienst, vorig jaar waren dat er nog 269. In de gehele Top 50 is ook een kleine afname van het totaal aantal advocaten te bespeuren, een daling van 1 procent om precies te zijn.

In Juridische Zaken analyseren de grootste stijger (Martine Hoogendoorn van VMW Taxand), de grootste daler (Ernst Lighthart van Dijkstra Voermans) en de kenner van de markt (consultant Gerard Tanja) welke kansen en bedreigingen er op de advocatuur afkomen.

Sandwich
En met name de middelgrote kantoren gaan het zwaar krijgen, volgens Gerard Tanja. Zij liggen in een slinkende markt vanuit twee kanten onder vuur.

“De grote kantoren zullen naar beneden graven, werk aannemen dat ze in het verleden lieten liggen. En aan de andere kant zullen nieuwe, kleine aanbieders van onderop voor concurrentie zorgen", omschrijft Tanja “de sandwich” waarin de zogeheten midmarket zich bevindt.

Keuzes
Advocatenkantoren zullen daarom duidelijke, strategische keuzes moeten maken. VMW Taxand kiest wat dat betreft voor een uitbreiding van de civiele praktijk met een fiscale tak en beide moeten als één blok naar de klant toe opereren. Daardoor verdubbelde het kantoor bijna in omvang en is het met 50 advocaten nu terug te vinden op plaats 36 van de lijst.

Het ligt in lijn met een andere tendens die consultant Tanja ontwaart, namelijk dat cliënten zich niet in rechtsgebieden ophouden, maar in branches. En wat dat betreft zou ook het rechtenonderwijs volgens Tanja meer mogen worden afgestemd op de realiteit van de markt: “Kijk eens naar de Amerikanen en de Britten met hun MBA-structuren. Wij leiden nog te veel klassiek op langs de lijnen van de technisch, inhoudelijke vakkennis. Bepaalde vaardigheden ontbreken dan als studenten de arbeidsmarkt betreden.”

Consolidatieslag
Dijkstra Voerman duikelt voor het eerst uit de Top 50, maar dat is volgens Ernst Lighthart te wijten aan het sluiten van de Amsterdamse vestiging. “De gewenste synergie bleef daar uit”, aldus Lighthart.

Toch is het kantoor van zins volgend jaar terug te keren in de lijst. En ook dat is een overlevingsstrategie volgens Gerard Tanja. “Op de midmarket zal de komende tijd zeker een consolidatieslag plaatsvinden. Enerzijds kun je specialiseren, maar aan de andere kant kun je ook massa creëren. Nu heeft de nummer 50, 36 advocaten. Dat aantal zou volgend jaar weleens 50 kunnen zijn.”  

BNR Juridische Zaken wordt vanavond om 20.00 uur uitgezonden. Daarna is het programma terug te luisteren via bnr.nl/juridischezaken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen