Juridische Zaken14 mrt '12 17:57

Eerder de cel in met buitenlands uiterlijk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Verdachten met een buitenlands uiterlijk die voor een rechter verschijnen, lopen veel meer risico om een celstraf te krijgen dan mensen met een Nederlands voorkomen.

Als zij ook nog eens geen Nederlands spreken, zijn rechters nog meer geneigd een onvoorwaardelijke celstraf te geven. Dat zeggen drie onderzoekers van de Universiteit Leiden, van wie een artikel deze week in het Nederlands Juristenblad verschijnt.

Volgens criminologen Hilde Wermink, Jan de Keijser en Pauline Schuijt hebben verdachten die er buitenlands uitzien 5 keer zoveel kans om gevangenisstraf te krijgen in plaats van een boete of werkstraf. Mensen die er niet alleen buitenlands uitzien maar ook de Nederlandse taal niet machtig zijn, lopen maar liefst 20 keer zoveel risico.

541 zittingen
De drie onderzoekers woonden 541 zittingen bij politierechters in verschillende steden bij. 365 veroordeelden waren bruikbaar voor het onderzoek. Van hen hadden volgens de onderzoekers er 170 een buitenlands uiterlijk en spraken er 47 geen Nederlands.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) opheldering. De partij wil onder meer weten wat de minister eraan gaat doen als het inderdaad zo is dat rechters het uiterlijk van verdachten en de taal die ze spreken meewegen in hun oordeel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen