Juridische Zaken15 dec '12 13:51

Bijna driekwart bommenfilmpjes verwijderd

Auteur: Anne-Greet Haars

Filmpjes die laten zien hoe je een vuurwerkbom maakt, worden steeds schaarser op internet. De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers heeft de makers van 130 filmpjes opgeroepen ze van het internet af te halen.

Inmiddels zijn er 84 offline gegaan, dus dat is een succes.

"Het eerste dat we doen is op een waarschuwingskaart de filmpjes neerzetten. Daar staan ook beelden bij van de mensen die de bommen hebben gemaakt en afgeschoten", vertelt Cees Meijer is coördinator van de Task Force.

"We doen een beroep op burgers om ons te helpen als wij zelf niet het adres of de naam van de daders kunnen achterhalen."

"Het zijn geen filmpjes van jongens die hun kunsten willen delen: er zitten vaak criminele netwerken achter. Via de jongens die op de filmpjes zien, kunnen we die netwerken achterhalen", legt Meijer uit.

Tv-campagnes
Ondertussen zijn er geen waarschuwingsfilmpjes meer te zien op televisie. "De campagnes kosten veel geld, dus we kunnen niet alles doen. We hebben de nadruk gelegd op de ernstige letsels doe alleen maar toenemen. Dat komt vooral door het zware illegale knalvuurwerk en vuurwerkbommen. Die mensen kan je niet bereiken met een voorlichtingscampagne."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen