Juridische Zaken7 aug '12 14:27Aangepast op 7 aug '12 15:39

BNR Juridische Zaken | Recht op de doodstraf & Bundesverfassungsgericht

Auteur: Thijs Baas

Dan ben je veroordeeld tot de doodstraf, je wilt ‘m ook, maar dan krijg je ‘m niet! Het is de inzet van een bizarre juridische strijd die zich op dit moment in de Amerikaanse staat Oregon voltrekt.

De gouverneur weigert namelijk de ter dood veroordeelde Gary Haugen ook daadwerkelijk te executeren. In de BNR-studio is hoogleraar internationaal strafrecht, Geert-Jan Knoops om over deze bijzondere kwestie te praten.

Karlsruhe
Het ESM, het permanente euronoodfonds en de opvolger van het EFSF, omvat in eerste instantie 700 miljard euro, moet de euro van de ondergang redden en de financiële markten tot bedaren brengen. Maar overal lees je dan nog een bijzinnetje: we moeten nog wel even wachten op het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe dat zich er op 12 september over uitspreekt. Hoogleraar Financiele Economie Sylvester Eijffinger legt uit waarom hier een belangrijk addertje onder het gras zit.

DJ Flexican
En ten slotte de nogal hardhandige arrestatie van dj Flexican vorige week in Eindhoven. Het filmpje dat Ingrid Lukken ervan maakte werd na haar arrestatie van haar mobiele telefoon gewist. Intussen is er tegen de agent die dit op zijn geweten heeft, aangifte gedaan wegens het verduisteren van bewijs.

Jaap Timmer, docent politiestudies aan de VU, vertelt hoe de politie dient om te gaan met omstanders met mobieltjes in de aanslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen