Juridische Zaken19 jan '12 05:41Aangepast op 19 jan '12 07:43

Voor de rechter om verborgen camera

Auteur: Edme Koorstra

Twee Nederlandse journalisten van het programma EenVandaag worden verdacht van huisvredebreuk bij Heinrich Boere, een veroordeelde Nederlandse nazi-oorlogsmisdadiger.

De EenVandaag-journalisten, Jan Ponsen en Jelle Visser, moeten op 9 februari voor de Duitse rechtbank verschijnen. Volgens Jelle Visser moet Boere daar zelf ook aanwezig zijn. Visser zei donderdag in BNR Humberto Tan: "En waar Boere verschijnt  komen ook de kameraden van de Aachener Kameradschaft, dat zijn neonazi's. Dat wordt een poppenkast, een circus waar collega Jan en ik niet op zitten te wachten."

Vertrouwelijkheid
Ponsen en Visser interviewden Boere voor het programma in 2009 met een verborgen camera. Zij worden daarom verdacht van het schenden 'van de vertrouwelijkheid van het woord'. Als de twee schuldig worden bevonden, kunnen zij voor drie jaar de Duitse cel in.

In 2010 sleepte Boere Ponsen en Visser nog voor de Raad voor de Journalistiek. Die stelde de twee verslaggevers echter in het gelijk. Volgens EenVandaag is de kans groot dat de Duitse rechter anders beslist.

Levenslang
De inmiddels 90-jarige Boere zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in een gevangenishospitaal in Noord-Rijnland-Westfalen. Hij is veroordeeld voor het doodschieten van drie Nederlandse burgers in 1944. Boere was toen lid van het moordcommando Feldmeijer, dat als represaille mensen doodschoot die als anti-Duits bekend stonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen