Juridische Zaken23 dec '12 19:06Aangepast op 23 dec '12 20:43

Crimineel regelt gemakkelijk uitkering

Auteur: Mijke Hurkx

Door een gebrek aan controle kunnen gezochte criminelen in veel gemeenten een bijstandsuitkering krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws zondag naar buiten brengt. Er zijn circa 15.000 veroordeelden die hun celstraf nog moeten uitzitten, maar zich schuilhouden voor justitie. Uitkeringsinstanties moeten sinds vorig jaar de bijstandsuitkering stopzetten totdat iemand die is veroordeeld zijn of haar straf heeft uitgezeten.

Volgens RTL heeft het ministerie van Sociale Zaken gemeenten opgeroepen om actie te ondernemen. Zaterdag werd al bekend dat verdachte en veroordeelde criminelen zonder veel moeite aan een paspoort kunnen komen.

Opheldering
De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer hebben staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om opheldering gevraagd. Ze willen ook weten of het klopt dat het aantal voortvluchtige veroordeelden dat onterecht een uitkering ontvangt dit jaar is gestegen ten opzichte van 2011.

Retour afzender
De partijen willen bovendien dat onterecht uitgekeerd geld wordt teruggeëist. De staatssecretaris laat weten dat ze gemeenten inderdaad vraagt om onterecht uitbetaalde uitkeringen terug te vorderen. "Er is hen verteld dat, op basis van de wet, mensen die eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten, geen bijstandsuitkering behoren te krijgen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen