Juridische Zaken19 dec '11 08:04

Kerk moet actiever misbruik tegengaan

Auteur: BNR Webredactie

De katholieke kerk moet een antwoord geven op de vernietigende conclusies van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de kerk. Vanavond verschijnt een boek met adviezen.

Hoe nu verder? Voor die vraag ziet de katholieke kerk zich gesteld na het vernietigende rapport van de commissie Deetman afgelopen vrijdag. Een groep wetenschappers probeert daar antwoord op te geven in een boek dat vanavond wordt gepresenteerd: "Grensoverschrijdingen geduid".

Kritiek van buitenaf
Anke Bisschops is pastoraal psycholoog aan de Universiteit van Tilburg. Ze schreef een hoofdstuk in het boek en werkte ook voor de Commissie Deetman. Zij pleit voor één portefeuillehouder die snel en adequaat kan reageren. "Ook moet de sfeer bij de opleidingen en in de kerk opener. De hiërarchie moet meer openstaan voor kritiek van buitenaf."

Gelegenheid
Misbruik kan volgens haar ook tegenwoordig nog voorkomen, al is de situatie nu wel heel anders dan vroeger. "Kinderen zijn minder vatbaar voor misbruik en er zijn geen internaten meer. Maar misbruik is nog wel mogelijk in pastorale relaties tussen volwassenen of met gehandicapten. De gelegenheid maakt de dief."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen