Juridische Zaken3 feb '12 05:57

Levenslang voor Rode Khmer-leider

Auteur: Edme Koorstra

Het Cambodja-Tribunaal veroordeelt Kameraad Duch, het hoofd van de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng in de tijd van de Rode Khmer, tot levenslang.

Duch is volgens het Tribunaal schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij had eerder 30 jaar cel gekregen.

Gruwelijk
Onder toezicht van de inmiddels 69-jarige Duch, wiens echte naam Kaing Guek is, werden tussen 1975 en 1979 circa 12.000 mensen omgebracht in Tuol Sleng. De bewakers zetten gruwelijke methodes in: marteling, verhongering, verkrachtingen en executies.

Publiek
Honderden Cambodjanen waren vrijdag naar de rechtszaal komen om het vonnis in hoger beroep te horen. "Ik kon afgelopen nacht niet slapen. Duch moet levenslang krijgen'', zei de 52-jarige Pov Si Nuon aan het begin van de zitting. Zij verloor al haar tien broers en zussen tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer.

Twee miljoen
In totaal werden tijdens het bewind van de Rode Khmer twee miljoen mensen vermoord. Duch is de eerste hooggeplaatste Khmer-leider die zich voor het tribunaal moest verantwoorden. Inmiddels loopt ook een zaak tegen vier anderen. Pol Pot kan niet worden vervolgd: hij is jaren geleden in de jungle gestorven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen