Juridische Zaken21 apr '11 12:23

Damschreeuwer zit vast tijdens herdenking

Auteur: Pieter van den Akker

De man die vorig jaar tijdens de twee minuten stilte bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam de orde ernstig verstoorde, zit de komende tijd in de cel. Volgens de politie is zijn voorarrest eerder met negentig dagen verlengd. De man zit onder meer vast wegens diefstal.

Dat liet een woordvoerder donderdag weten naar aanleiding van een bericht op de website van de lokale zender AT5. De vorig jaar 39-jarige Amsterdammer schreeuwde luid tijdens de stilte. Daarop brak paniek uit onder de mensenmenigte op de Dam, waardoor ruim zestig mensen gewond raakten. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima moesten in veiligheid worden gebracht.
Speciale rechtszaak voor veelplegers
Volgens de politie is de zogeheten Damschreeuwer in afwachting van een speciale rechtszaak voor veelplegers. De zegsman gaf toe dat het de politie wel goed uitkomt dat hij op 4 mei achter slot en grendel zit.
De verdachte droeg tijdens het incident traditionele Joodse kleding. Zijn advocate liet eerder weten dat hij beschonken was en schreeuwde uit frustratie over zijn eigen leven. Hij zou geen paniek hebben willen veroorzaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen