Juridische Zaken15 mrt '12 09:13Aangepast op 15 mrt '12 10:50

Vrouwe Justitia is niet blind voor uiterlijk

Auteur: Pieter van den Akker

Is dit jouw signalement? Snor, donkere baardgroei, bruine ogen en getinte huid? Maak je borst dan maar nat als je voor de politierechter staat. Zonder pardon stuurt hij je de bak in.

Politierechters zijn strenger voor verdachten met een buitenlands uiterlijk dan voor oer-Hollands ogende polderjongens. Dat blijkt uit onderzoek van drie criminologen van de Universiteit van Leiden.

Vrouwe Justitia
Het beeld van Vrouwe Justitia met een blinddoek om suggereert dat rechters bij het uitspreken van hun vonnis blind zijn voor kleding, huidskleur of geloof. Maar het onderzoek wijst dus anders uit. Wat de belangrijkste conclusies zijn volgens een van de criminologen, Hilde Wermink? "Mensen met een buitenlands uiterlijk die de Nederlandse taal niet spreken, hebben meer kans op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. En mannen hebben meer kans dan vrouwen."

Observeren
"Wat hebben een observatielijst opgesteld met een aantal kenmerken die 'gescoord' moesten worden tijdens een zitting bij de politierechter", legt ze uit. "Voordat observanten naar de zittingen gingen hebben ze een duidelijke instructie gekregen hoe ze moesten scoren. Al die gegevens van 541 bezochte zittingen zijn in een statistisch programma ingevoerd. Vervolgens zijn we gaan analyseren."

Klik hier om te luisteren naar het interview van Humberto Tan met criminologe Hilde Wermink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen