Juridische Zaken2 mei '11 06:31Aangepast op 3 mei '11 10:07

VS doden Osama bin Laden (update)

Auteur: Edme Koorstra

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondagavond laat (lokale tijd) de dood van terroristenleider Osama Bin Laden bevestigd. Hij deed dit tijdens een ingelaste persconferentie in het Witte Huis. "Het recht heeft gezegevierd'', zo zei de president. Maar de Taliban ontkent dat Bin Laden dood is.

Obama meldde dat Bin Laden werd gedood tijdens een door de VS geleide operatie in Pakistan. Hij zou door het hoofd zijn geschoten. Ook de zoon van Bin Laden zou bij de aanval zijn gedood, melden bronnen in het Witte Huis.
Luister naar de persconferentie van president Obama via de knop rechts van dit artikel.
Taliban: Osama leeft
De radicaalislamitische Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) ontkent dat Osama bin Laden dood is. Dat meldt de Pakistaanse nieuwszender Geo News. De TTP is een los verband van dertien extremistische organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor een lange reeks gewelddaden in Pakistan. De Talibanbeweging, die met name bekend is vanwege de activiteiten in Afghanistan, werkte samen met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.
Op het spoor
In augustus kwamen de Amerikanen Bin Laden op het spoor, maar het duurde nog maanden voordat de inlichtingendiensten zeker wisten waar de terroristenleider zich bevond. Dat werd vorige week pas duidelijk. Toen gaf Obama opdracht om actie te ondernemen tegen de leider van al-Qaeda.
Dodelijk vuurgevecht
Een klein team van special forces drong zondag het gebouw nabij Islamabad binnen waar Bin Laden zich bevond. Hij kwam om bij een vuurgevecht dat daarna volgde. De Amerikaanse militairen hebben het lichaam van Bin Laden meegenomen. Bij de operatie zijn geen Amerikanen omgekomen. Obama stelde dat de VS zijn geholpen door Pakistan bij de zoektocht naar Bin Laden.
'Niet in oorlog met islam'
Obama benadrukte verder dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam. Hij stelde dat Bin Laden juist oorlog voerde tegen moslims die ook slachtoffer werden van de aanslagen van al-Qaeda.
'Al-Qaeda zal doorgaan'
De president maakte duidelijk dat met de dood van de al-Qaeda-leider geen einde komt aan de strijd tegen het terrorisme. Al-Qaeda zal doorgaan met aanslagen tegen de Verenigde Staten en in de rest van de wereld, waarschuwde Obama. De VS moeten "waakzaam'' blijven, voegde hij eraan toe.
Juichende menigte voor Witte Huis
Honderden mensen hebben zich voor het Witte Huis in Washington verzameld om de dood van terroristenleider Osama bin Laden te vieren. De feestvierders dragen Amerikaanse vlaggen en roepen: "USA, USA''. Dat is te zien op nieuwszender CNN. Ook in Los Angeles gingen mensen de straat op nadat zij het nieuws hadden gehoord. Ook daar dragen mensen vlaggen met zich mee en wordt gejuicht.

Klik op de buttons rechts om te luisteren naar correspondent Suzanna Koster, buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Dick Leurdijk, onafhankelijk Navo-deskundige.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen