Juridische Zaken22 dec '11 16:17

3 jaar cel voor SGBB-fraude

Auteur: BNR Webredactie

De verdachten in de fraudezaak rond de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) krijgen celstraffen tot 3 jaar.

De zes verdachten van fraude met miljoenen euro’s van de corporatie in drie vastgoedprojecten werden volgens justitie gedreven door hebzucht en inhaligheid.

Straf
Oud-directeur Gerard van der Z. van woningcorporatie SGBB moet 3 jaar de cel in. Hij heeft volgens de rechters gefraudeerd met miljoenen euro's van de corporatie. Verder vielen er celstraffen van 2,5, 1,5 en 0,5 jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken.

Schaamteloos
De verdachten zouden een "volstrekt gebrek aan moraal en gemeenschapszin" hebben. Volgens het ministerie is het verder "schaamteloos" dat de verdachten geen spijt hebben van hun daad.

Directeur
Oud-directeur Van der Z. zou zijn positie grof hebben misbruikt om diefstal mogelijk te maken. Hij wordt samen met ontwikkelaar Richard S. gezien als leiders van de criminele organisatie. Ze ontvingen dan ook het meeste van het geld. Ieder kreeg namelijk 45 procent van de opbrengst.

Klokkenluiders
De zaak kwam aan het rollen in 2008 door klokkenluiders uit de corporatie. Het toenmalige ministerie van VROM liet daarop een onderzoek doen. Daaruit bleek onder meer dat er sprake was van prijsopdrijving bij een aantal projecten en dat de raad van toezicht door Van der Z. onjuist was geïnformeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen