Juridische Zaken19 nov '12 10:50Aangepast op 19 nov '12 14:05

Inwoners Zwaagwesteinde opgelucht

Auteur: Anne-Greet Haars

Het tankstation in Zwaagwesteind ligt er kalm bij in de ochtendmist. Het dorp is vanochtend wakker geworden met het nieuws dat een 44-jarige man is aangehouden in de moordzaak-Vaatstra.

Op nog geen 2,5 kilometer van het weiland bij Veenklooster waar de 16-jarige Vaatstra werd omgebracht, hield de politie zondagavond de man aan. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries maakte het nieuws maandagochtend vroeg via Twitter wereldkundig.

Er zijn verder nog maar weinig details bekend over de verdachte. Vanmiddag geeft het OM een persconferentie over de zaak.

'Rust'
BNR-verslaggever Harmen van der Veen spreekt vanochtend met de inwoners van het dorp waar Marianne woonde. “Eindelijk”, reageert iemand. “Ik ben blij voor de familie. Misschien dat er een beetje rust in het dorp komt.”

Een andere bezoeker van het tankstation vindt wel dat het erg lang heeft geduurd. "Maar het is mooi dat het zo gelopen is."

Onderzoek
De eigenaar van het plaatselijke tankstation is opgelucht en vertelt dat hij twee maanden geleden heeft meegedaan aan het verwantschapsonderzoek. Zijn vrouw vindt dat niet meer dan logisch. “Waarom zou je niet meedoen? Ook al is de dader familie van je: die moet daar dan voor gestraft worden.”

Volgens Bauke Vaatstra heeft de verdachte zichzelf gemeld voor het DNA-onderzoek. Van der Veen vraagt zich af of dat komt door de sociale druk die is onstaan. De vrouw is het daar mee eens. “Als je niet gaat, maak je jezelf wel een beetje verdacht. Dan vraagt de vrouw zich ook af, waarom ga je niet?”

Geruchten over dader
Verder hoort BNR's Van der Veen de eerste geruchten over de vermoedelijke dader: "Hij zou zich de laatste tijd vreemd hebben gedragen. Men zegt dat hij laatst een auto heeft gestolen en daarmee door de landerijen is gereden. Maar iedereen is zich er hier van bewust dat de persconferentie snel moet komen, want dit is gevaarlijk voor de gemeenschap."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen