Juridische Zaken26 jul '12 15:52

Breivik heeft toch laatste woord

Auteur: Melvin Captein

Zijn extreme ideeën werden tijdens het proces vakkundig uit de massamedia gehouden, maar nu is het laatste woord van Anders Breivik toch gewoon voor de hele wereld van het web te plukken.

Advocaten van nabestaanden hebben donderdag bij de rechtbank in Oslo geklaagd dat het laatste woord van de massamoordenaar op internetsite YouTube staat. Hij sprak dat uit op de laatste dag van het proces tegen hem op 22 juni.

Verboden
De rechtbank had het uitzenden van de speech via radio en tv verboden om te voorkomen dat zijn extreme ideeën zich te breed zouden verspreiden. Geschreven media mochten zijn woorden wel publiceren. In zijn eindwoord zei hij onder andere dat zijn daad barbaars maar noodzakelijk is geweest, en hij het dus zo opnieuw zou doen.

Een Duitse internetgebruiker had geluidsopnames van het laatste woord van Breivik online gezet. Hij zei dat hij de opname had ontvangen van een politicus van de conservatieve politieke partij Fremskrittspartiet, waarvan Breivik enige tijd lid was.

Maatregelen
Advocate Mette Yvonne Larsen vindt het onacceptabel dat de ideeën van Breivik via een geluidsopname wereldkundig worden gemaakt. Het online zetten ervan duidt volgens haar op minachting van de rechtbank. De rechtbank zint nu op maatregelen, zei een woordvoerder.

Ondanks zijn wandaden vindt Breivik overigens nog steeds gehoor bij gelijkgestemden. Vanuit de gevangenis communiceert hij door middel van brieven met andere rechtsradicalen, werd eerder vandaag bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen