Juridische Zaken19 nov '12 06:20

'Man gearresteerd in zaak-Vaatstra'

Auteur: Anne-Greet Haars

Ook uit een tweede onderzoek is gebleken dat het DNA-profiel van de verdachte overeenkomt met het daderprofiel bij de moord en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra.

De profielen bleken zich binnen één familierelatie te bevinden, meldde de Friese hoofdofficier van justitie Annet Bronsvoort vanavond in een persconferentie. "Verdachte heeft de afweging gemaakt om mee te doen. Het doel van het verwantschaponderzoek is met deze aanhouding bereikt. We zullen het materiaal van het verwantschapsonderzoek zorgvuldig bewaren."

"Met deze aanhouding gaat het onderzoek in de zaak-Marianne Vaatstra een nieuwe fase in. Ons past in deze fase terughoudendheid. De zaak is nog niet opgelost en de verdachte is nog niet schuldig. Donderdag 22 november wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris", zegt het Openbaar Ministerie.

Slechts verdachte
Advocaat Job Knoester, die de familie Vaatstra bijstaat, sluit zich aan bij de opvatting van politie en justitie dat de DNA-match pas het begin van het strafrechtelijk onderzoek is en dat de aangehouden man 'slechts' verdachte is. "Maar als het daadwerkelijk om een match gaat van de sporen die zijn gevonden op het lichaam van Vaatstra, dan kan ik me niet voorstellen dat hij geen probleem heeft", zei hij.

Wel verwees Knoester naar de zaak rond de vermoorde Goudse Mariëlle de Geus, waar de verdachte met een verklaring op de proppen kwam. De verdachte zei in het hoger beroep plotseling dat het gevonden DNA-spoor zich liet verklaren doordat hij haar zou hebben verkracht, maar iemand anders haar zou hebben vermoord. "Overigens geloofde het hof die verklaring niet."

In beperkingen
De verdachte zit inmiddels in beperkingen, meldde de Friese korpschef Nathalie Kramers tijdens een persconferentie. Dat houdt in dat dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met de buitenwereld. De advocaat mag naar buiten toe niets over de zaak zeggen. Wie de advocaat van de verdachte is, is overigens nog niet bekend.

Impact
De burgemeester van Kollummerland benadrukte de impact die de aanhouding heeft op de dorpsgemeenschap. "Dat is goed. Tegelijkertijd merken we de grote impact die een aanhouding als deze heeft, en dat is te begrijpen. Daarom vindt er in Oudwoude een besloten bijeenkomst plaats."

De verdachte die na DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Marianne Vaatstra is gearresteerd, is een 45-jarige boer, meldde RTL Nieuws. De politie in Friesland heeft de boerderij van de verdachte afgeschermd. De man, Jasper S., is getrouwd en heeft kinderen.

Oudwoude
De verdachte woont in Oudwoude, vlakbij Zwaagwesteinde waar Marianne woonde. De familie van de man wordt opgevangen, maar het moet voor hen een grote schok zijn, zegt burgemeester van Zwaagwesteinde, Arie Aalberts: "De verdachte heeft een gezin en je kan je voorstellen dat dat buitengewoon ingrijpend is."

Steunbewijs
BNR's verslaggever Harmen van der Veen is aanwezig bij de boerderij in Oudwoude. “Alles is hier afgezet. De politie is waarschijnlijk op bezoek naar steunbewijs. Dat kan bijvoorbeeld een dagboek of een agenda zijn. Ook worden de familieleden verhoord.”

“Iedereen in Oudwoude kent hem. Mensen zijn verbijsterd dat hij het is en dat het 13 jaar lang geheim is gebleven.”

Niet 100% dader
Het nieuws dat er een 100 procent DNA-match is in de geruchtmakende zaak wil nog niet zeggen dat er ook een honderd procent dader is
, legt Erik de Groot, docent Forensisch Onderzoek aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, uit.

Verwantschaponderzoek
Maandagochtend meldde misdaadverslaggever Peter R. de Vries op Twitter dat de verdachte is gevonden dankzij het DNA-verwantschaponderzoek, dat eerder dit jaar werd gehouden. Het OM bevestigt de aanhouding.

De misdaadverslaggever was erg blij met de doorbraak: