Juridische Zaken6 sep '12 13:13Aangepast op 6 sep '12 17:55

Laatste strohalm in onderzoek Vaatstra

Auteur: Marjan van den Berg

Met het grote dna-verwantschapsonderzoek lijkt de kans op oplossing van de zaak-Marianne Vaatstra reëel. Het is ook meteen de laatste poging om de moord op te lossen.

Ruim 8000 mannen in Friesland wordt deze maand gevraagd dna af te staan voor het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het gaat om een verwantschapsonderzoek, waarbij familieleden van mogelijke daders worden geïdentificeerd. Sinds 1 april is deze vorm van onderzoek toegestaan.

Het onderzoek wordt gehouden in 3 gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland). In het gebied, een straal van 5 kilometer rond het weiland waar Marianne dood werd gevonden, liggen 12 dorpen. Het is een dunbevolkt gebied waar veel familieleden van elkaar wonen. Er komen 7 punten waar mannen dna kunnen laten afnemen. Dat begint op 29 september.

"Dit is dé kans om de dader te vinden'', zei burgemeester Aalberts van de gemeente Dantumadiel donderdag. "Het boek van de moordzaak kan dan eindelijk dicht.'' Volgens hem is het draagvlak onder de bevolking groot. Hij riep iedereen met klem op mee te werken aan het onderzoek.

Formulier
Toch kunnen de gevolgen van meewerken groot zijn. Verslaggever Laurens Boven: "Het kan dus gebeuren dat jij dna afgeeft, en dat dan een broer of een neef de dader blijkt te zijn. Dan zou je dus je familielid verraden hebben." Alle deelnemers moeten dan ook een formulier ondertekenen om te laten blijken dat zij hier rekening mee houden en waarop zij aangeven dat zij afzien van hun verschoningsrecht.

Hoofdofficier van Justitie Annette Bronsvoort: "Mensen moeten zich goed bewust zijn waar ze aan meedoen. Maar wij denken en hopen dat mensen uiteindelijk zullen zeggen: voor ons is het toch nog belangrijker dat deze zaak eindelijk wordt opgelost."

De kans daarop lijkt reëel. Boven: "Je kan met redelijk lekenverstand aannemen dat de kans van slagen vrij groot is dat je een familielid gaat vinden. Mensen hebben over het algemeen vrij grote families en dit chromosoom wordt in de hele mannelijke lijn verspreid."

Het grote dna-onderzoek is ook meteen het laatste onderzoeksmiddel dat wordt ingezet.

Als iemand weigert mee te doen, wordt diegene overigens niet als een verdachte gezien, zo liet het Openbaar Ministerie desgevraagd weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen