Juridische Zaken16 sep '12 12:57

DNA-oproep voor achtduizend Friezen

Auteur: Thijs Baas

Ruim achtduizend Noord-Friese mannen krijgen deze week een oproep op de deurmat om wangslijm af te staan voor een DNA-verwantschapsonderzoek.

Politie en justitie willen op die anier dertien jaar na dato de moordenaar van Marianne Vaatstra opsporen. Een degelijk onderzoek werd nooit eerder uitgevoerd in Nederland.

Het Openbaar MInisterie meldt dat de brieven maandag worden verstuurd en dinsdag op de mat vallen. Ontvangers krijgen ook een brochure met tekst en uitleg over het DNA-onderzoek.

Vermoord
Het betreft alle destijds 16- tot 60-jarige mannen die op maximaal 5 kilometer van het weiland bij Veenklooster woonden waar Vaatstra in 1999 verkracht en vermoord werd gevonden.

Justitie gaat ervan uit dat de dader een man van Europese afkomst is die ten tijde van de moord in de Noord-Friese regio zou hebben gewoond en een bekende zou zijn geweest van het slachtoffer.

Vrijwillig
Op 29 september wordt op 11 plaatsen in drie Friese gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel en Kolummerland) begonnen met het het afnemen van DNA. Dat gebeurt op vrijwillige basis. Het OM heeft daar 2 weken voor uitgetrokken.

Mannen die in die periode niet kunnen maar wel willen meedoen, kunnen via de politie een afspraak maken. ,,Maatwerk is mogelijk'', aldus een woordvoerster van het OM.

Genetisch materiaal
Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne. Op het lichaam van Marianne en een aansteker in haar tas is DNA van de dader gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.

Justitie benadrukt dat het afgestane DNA alleen voor dit onderzoek wordt gebruikt. Het wordt niet opgeslagen in de DNA-databank, maar na het onderzoek vernietigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen