Juridische Zaken15 nov '11 18:14Aangepast op 16 nov '11 13:03

Hoogleraren: sta bewapening reders toe

Auteur: Ronald Olsthoorn

Als de overheid er niet in slaagt de Nederlandse koopvaardijvloot in internationale wateren tegen piraten te beschermen, moet het de rederijen worden toegestaan bewapende beveiligers aan boord te nemen.

Dat zeggen de hoogleraren Willem van Genugten (internationaal recht, Universiteit van Tilburg) en Peter van Koppen (rechtspsychologie, Universiteit Maastricht) in BNR Juridische Zaken. Zij reageren hiermee op de stap van rederij Vroon Shipping, die in de uitzending aankondigt bewapend personeel mee te nemen tijdens de vaart door de Indische Oceaan - ook als het Openbaar Ministerie het bedrijf hiervoor zou vervolgen.

Van alle tijden

Volgens rechtspsycholoog Van Koppen is het van alle tijden dat wanneer de overheid zijn geweldsmonopolie niet uitoefent, mensen het heft in eigen hand nemen. Van Koppen: "Als de overheid het in de Golf van Aden erbij laat zitten, natuurlijk moeten de rederijen het dan zelf gaan regelen."

Gajes
Willem van Genugten maakt daarbij het voorbehoud dat de particuliere beveiligers middels een vergunningensysteem goed gescreend worden. De hoogleraar internationaal recht wil zo "gajes" van de boten weren. De Nederlandse staat zou namelijk aansprakelijk kunnen zijn indien de particuliere beveiligers in de uitoefening van hun werk over de schreef gaan. 

BNR Juridische Zaken wordt elke dinsdagavond om 20.00 uur uitgezonden. Daarna is de uitzending terug te luisteren via bnr.nl/juridischezaken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen