Juridische Zaken19 nov '12 12:43Aangepast op 19 nov '12 13:26

'100% DNA-match is nog geen 100% dader'

Auteur: Melvin Captein

De verdachte die vandaag werd opgepakt in de zaak Marianne Vaatstra werd aangehouden aan de hand van zijn DNA-profiel. Hoe betrouwbaar is die match en hoe overtuigend is het bewijs?

Het nieuws dat er een 100 procent DNA-match is in de geruchtmakende zaak wil nog niet zeggen dat er ook een honderd procent dader is, legt Erik de Groot uit. Hij is als docent Forensisch Onderzoek verbonden aan de samenwerking tussen de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en het Van Hall Instituut.

"Laat ik vooropstellen dat dit een fantastische doorbraak is. Maar als je DNA op de plaats-delict is gevonden wil dat niet direct zeggen dat je ook de moord hebt gepleegd. Als docent heb ik een lokaal vol kinderen voor me, die ook mijn DNA op zich krijgen. Als er iets met hen gebeurt, kan dat ook worden gevonden."

Dubbelcheck
Momenteel is het OM bezig met een 'dubbelcheck'. Dat gegeven verbaast De Groot enigszins: "Het zou zo kunnen zijn dat er een minder groot onderdeel van het DNA is onderzocht en er nu een groter deel onder de loep wordt genomen. Dat zou statistsich gezien iets sterker zijn en dan weet je nog zekerder dat het DNA overeenkomt. In dat geval zou de berichtgeving van nu wel wat ongenuanceerd zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen