Juridische Zaken1 nov '11 07:24

Kunstenaar Weiwei krijgt miljoenenboete

Auteur: BNR Webredactie

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei moet een boete van 1,7 miljoen euro betalen aan de autoriteiten omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontduiking. Wei Wei weet van niets.

Het zou gaan om een optelsom van boetes en achterstallige belastingverplichtingen. Dat meldde de artiest dinsdag. Ai Weiwei zegt onschuldig te zijn. Er zou geen spoor zijn van bewijs tegen hem. Toch moet hij binnen 15 dagen te betalen.

Tegenstanders
Aanhangers van Ai Weiwei stellen dat de autoriteiten in China kennelijk een nieuwe manier hebben gevonden om tegenstanders aan te pakken. De 54-jarige dissident zat eerder dit jaar in de gevangenis, zonder dat er zelfs maar sprake was van een aanklacht.

'Belachelijk'
Ai Weiwei is onder meer bekend omdat hij heeft meegewerkt aan het ontwerp van het olympisch stadion in Peking, beter bekend als het Vogelnest. Hij weet nog niet of hij het geld gaat overmaken naar de autoriteiten. Hij gaat eerst overleggen met zijn advocaat en zijn accountant. "Deze hele kwestie is belachelijk'', aldus de kunstenaar/dissident.

Gerelateerde artikelen