Juridische Zaken16 dec '11 17:04

Brits hof buigt zich over uitlevering Assange

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse hooggerechtshof gaat zich buigen over een mogelijke uitlevering van Wikileaks-oprichter Julian Assange aan Zweden.

De beroepszaak zal 2 dagen gaan duren en begint op 1 februari. Dat meldde het hof vrijdag.

De 40-jarige Assange wordt in Zweden verdacht van seksuele misdrijven. Hij zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. Daarnaast is hij bang dat het Scandinavische land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks veel vijanden heeft gemaakt.

Zeven rechters
Volgens Assange mag hij niet worden uitgeleverd, omdat het arrestatiebevel is uitgegeven door een aanklager en niet door een rechter of rechtbank. Het hooggerechtshof laat zeven rechters naar de zaak kijken om te bepalen of een aanklager een uitleveringsbevel mag tekenen. Volgens een woordvoerder is de kwestie van groot publiek belang.

Laatste strohalm
Als het hooggerechtshof Assange volgend jaar in het ongelijk stelt, dan heeft hij geen andere juridische mogelijkheden meer in Groot-Brittannië. Hij kan dan alleen nog proberen bezwaar te maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De 40-jarige Australiër werd vorig jaar gearresteerd, nadat WikiLeaks duizenden geheime documenten van Amerikaanse diplomaten had gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen