Juridische Zaken18 okt '11 07:43Aangepast op 18 okt '11 08:21

Joran loog om bekentenis in te trekken

Auteur: BNR Webredactie

Joran van der Sloot heeft tijdens zijn proces over de moord op de Peruviaanse Stephany Flores geprobeerd een eerdere bekentenis van tafel te krijgen door zijn tolk en advocaat in diskrediet te brengen.

Dat zegt zijn toenmalige vertaler Maurice Steins dinsdag in een interview met de GPD. De 34-jarige tolk vertaalde de bekentenis die Van der Sloot aflegde over de moord op de 21-jarige Flores.

Braken
Steins: "De verhoorder duwde een penetrant ruikend shirt, helemaal besmeurd met het bloed van Stephany Flores, onder de neus van Joran. Hij begon spontaan te braken."

Met het shirt zou Joran Flores hebben verstikt nadat hij haar een elleboogstoot op de neus had gegeven omdat zij op zijn computer had gekeken.

"Door al het bloed dat die klap veroorzaakte raakte hij naar eigen zeggen in paniek. Hij wilde haar wurgen, en toen dat niet lukte propte hij het shirt in haar mond."

Instemming
Van der Sloots toenmalige advocaat betoogde eerder deze maand dat de bekentenis van zijn cliënt niet rechtsgeldig was, omdat Steins geen officiële tolk is: hij zou volgens een politieverklaring werkzaam zijn voor de Nederlandse ambassade.

Maar volgens Steins klopt dat niet: "Ik heb hem duidelijk verteld dat ik vaker vertalingen doe voor het Peruviaanse gerecht", stelt de tolk. "Daarna stemde hij in met mij als vertaler." 

De Nederlandse ambassade regelde het contact tussen het Peruviaanse OM en Steins, die een reisbureau heeft in Lima maar bijklust als tolk voor het gerecht, meestal in drugszaken.

Wanhoopsdaad
Steins denkt dat Van der Sloot zijn bekentenis van tafel wilde krijgen door hem als tolk te diskwalificeren. Een wanhoopsdaad, omdat hij met zijn bekentenis levenslang kan krijgen.

Ook met zijn eerste advocate had de Nederlandse verdachte een probleem, omdat zij voor de overheid zou werken en dus niet onpartijdig zou zijn. Maar Steins stelt dat hij Van der Sloot toch met haar heeft horen onderhandelen over een tarief om hem bij te staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen