Juridische Zaken27 aug '11 01:57Aangepast op 27 aug '11 11:16

OM Peru eist dertig jaar cel voor Joran van der Sloot

Auteur: Maurice Driessens

Het Openbaar Ministerie in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen Joran van der Sloot.

Daarnaast eist Justitie dat de rechter ook een schadevergoeding oplegt van 200.000 Peruaanse soles, omgerekend ongeveer 51.000 euro. Dat liet een woordvoerder in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) weten aan het ANP.
Stephany
Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, op zijn hotelkamer in Lima op 30 mei 2010.
Een paar dagen later, op 3 juni 2010, werd hij in Chili gearresteerd. Sindsdien zit hij in voorarrest in de Castro Castro gevangenis.

Eerder deze maand werd al bekend dat de Peruaanse justitie zijn voorarrest kon verlengen met 10 maanden, tot een maximale tijd van 3 jaar, als het OM zou besluiten om verder onderzoek te willen doen. Die situatie is nu dus van de baan; Van der Sloot moet voor de rechter verschijnen.

Gewelddadige emotie

De openbare aanklager heeft het verweer van de verdediging van Van der Sloot naast zich neergelegd. Van der Sloot beweerde te hebben gehandeld vanuit een gewelddadige emotie. De advocaten hadden aangestuurd op de aanklacht doodslag, waarop in Peru tussen de 6 en 20 jaar gevangenisstraf staat.

Justitie wil dat de rechter naast de celstraf ook een schadevergoeding oplegt aan de Nederlandse verdachte. Die dient volgens het OM 200.000 Peruaanse soles, omgerekend ongeveer 51.000 euro, te betalen.

Proces

Het is nog onduidelijk wanneer het proces begint. Het OM heeft de aanklacht en de strafeis opgeschreven en aan de rechtbank gegeven. Die bepaalt op later wanneer Van der Sloot wordt berecht.

Ook tegen drie taxichauffeurs die Van der Sloot naar de grens met Chili brachten, is een aanklacht geformuleerd. Tegen hen eist het OM vijf jaar gevangenisstraf en een betaling van elk 5000 soles (13.000 euro) wegens het tegenwerken van Justitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen