
De jurisprudentie kent wat dat betreft voldoende voorbeelden, zegt arbeidsrechtjurist Michael Kruyswijk in BNR Juridische Zaken.
Discriminatie
Zo is daar de zaak van een gekleurde stewardes bij een vliegtuigmaatschappij. De gezagvoerder kon het niet laten om haar rond 5 december te vragen of zij "niet met de Sint mee terug naar Spanje moest". De dame in kwestie ervoer dit als discriminatie en de werkgever moest bij de ontbinding van het arbeidscontract diep(er) in de buidel tasten.
Pilatus
En een plaagstootje in strofen kan zelfs tot ontslag leiden. Het overkwam een medewerkster van een incassoburo die al enige tijd met haar baas, een trouwe kerkganger, in onmin leefde. Toen zij hem vervolgens in een brief schertsend vergeleek met Pilatus (de prefect die Jezus aan het kruis liet nagelen), betekende dit het einde van het dienstverband.
Vrijheid van meningsuiting
In principe vallen dit soort uitingen onder de vrijheid van meningsuiting. "Maar", zegt Kruyswijk,"die wordt vrijwillig beperkt door het aangaan van een arbeidsovereenkomst. En als je dan ook nog een kantonrechter treft zonder gevoel voor humor, kan je zomaar aan het korste eind trekken in de rechtbank."
Corpus Iuris Civilis
Verder in Juridische Zaken aandacht voor een boek met misschien wel dezelfde zeggingskracht als de Bijbel: de Corpus Iuris Civilis. De Nederlandse vertaling van alle Romeinse wetten en uitspraken is een feit en stuwende kracht achter dit project, emeritus hoogleraar Jop Spruit (rechtsgeschiedenis, Universiteit Utrecht) komt vertellen waarom juristen vandaag de dag niet buiten het tweeduizend jaar oude werk van hun Romeinse voorgangers kunnen.
BNR Juridische Zaken wordt dinsdagavond om 20:00 uur uitgezonden. Daarna is het programma terug te luisteren via bnr.nl/juridischezaken