Juridische Zaken16 dec '11 07:53

Jakhals levenslang achter tralies

Auteur: Bart Tuinman

De beruchte terrorist Carlos de Jakhals, uit Venezuela, is opnieuw veroordeeld tot een levenslange celstraf.

De 62-jarige Carlos, wiens echte naam Ilich Ramírez Sánchez is, is schuldig bevonden aan vier bomaanslagen in Frankrijk. Hij pleegde die begin jaren 80. Er vielen toen elf doden.

Onschuld
Zelf zegt Sánchez onschuldig te zijn, maar volgens de rechters was hij verantwoordelijk voor een bomaanslag op een Franse trein eind maart 1982 waarbij vijf doden vielen.

Bomaanslagen
Verder pleegde de Jakhals volgens de rechter een aanslag in april 1982 op het hoofdkantoor van een Arabischtalig blad in Parijs (een dode) en twee bomaanslagen kort na elkaar op oudejaarsavond 1983 op een sneltrein en het station van Marseille (vijf doden).

Levende martelaar
De advocaat van de Jakhals heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Sánchez presenteerde zich tijdens het zes weken durende proces als "beroepsrevolutionair'' en als "levende martelaar''. Hij hield een monoloog die urenlang duurde waarin hij vertelde dat zijn veroordeling van tevoren al vaststond.

Wereldleiders
Verder citeerde hij in zijn betoog tal van wereldleiders, waaronder de in oktober gedode Libische leider Muammar Kaddafi. Ook kwamen de Venezolaanse president Hugo Chávez en wijlen Sovjetleider Stalin aan bod.

Eerder veroordeeld
Carlos zit sinds 1994 in de gevangenis in Frankrijk, nadat hij in Sudan was opgepakt. Hij kreeg eerder al levenslang voor drie moorden die hij in 1975 in Parijs pleegde. De terrorist werd in 1975 berucht door zijn overval op het kantoor van de OPEC in Wenen waar hij een zaal vol ministers gijzelde uit de olie-exporterende landen.

Gerelateerde artikelen