Juridische Zaken10 okt '12 13:01Aangepast op 10 okt '12 15:08

Eén bandlid Pussy Riot wordt vrijgelaten

Auteur: Arjan Meesterburrie

Eén van de drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot is vrijgelaten. De gevangenisstraf voor de andere twee werd in hoger beroep wél bevestigd.

Het derde bandlid is voorwaardelijk vrijgelaten, omdat ze niet meezong met het omstreden anti-Poetinlied in de orthodoxe kathedraal.

"Dat is een technisch gegeven zou je kunnen zeggen, anders zou ze ook twee jaar werkkamp hebben gehad", legt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops uit op BNR. "Ze werd voordat het lied ten gehore werd gebracht al door de beveiliging tegengehouden."

Vrijgelaten bandlid blij en bezorgd
Het gaat om het oudste bandlid, de 30-jarige Jekatarina Samoetsevitsj. Ze komt per direct op vrije voeten.

"Ik ben natuurlijk blij, maar ook erg bezorgd over de andere meisjes omdat hun straf niet is gewijzigd", zo zei ze buiten de rechtbank na haar vrijlating.

Europees Hof
De andere twee moeten ook na het hoger beroep twee jaar naar een strafkamp. De vrouwen zitten al zeven maanden vast en willen hun zaak aan het Europese Hof voor de Mensenrechten voorleggen.

"Dit is een principiële zaak voor de twee overgebleven veroordeelden. Het hof kan natuurlijk een uitspraak doen over de vraag of de vrijheid van meningsuiting nou wel of niet in het geding is", zegt Knoops.

Pussy Riot betoogde vandaag opnieuw dat hun lied een politieke aanklacht was en geen aanval op de godsdienst. "Mochten ze naar het hof gaan, dan kunnen ze me bellen", zo gooit advocaat Knoops zichzelf gelijk maar in de aanbieding op BNR.

Schaars gekleed
Maar het zingen van het anti-Poetin liedje in de kathedraal vlakbij het Kremlin wordt door de rechtbank gezien als een strafbaar feit. De rechter oordeelde eerder dat de vrouwen zich schaars gekleed en in maskers gehuld onrechtmatig hadden begeven in het gedeelte van de kerk waar alleen priesters mogen komen.

Op de eerdere uitspraak van de rechtbank kwam veel internationale kritiek, omdat de straffen veel te overdreven zouden zijn. Dat beaamt ook Geert-Jan Knoops: "De straf blijft excessief in verhouding tot wat uiteindelijk aan deze drie dames is verweten. Er is geen enkel Europees land waar je voor dit soort uitspraken twee jaar strafkamp krijgt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen