Juridische Zaken1 nov '11 19:48Aangepast op 2 nov '11 00:42

Leers krijgt nog last van studievisum

Auteur: Ronald Olsthoorn

Van de ingeslagen weg om Mauro met een studievisum in Nederland te laten blijven, gaat meer precedentwerking uit dan wanneer hem een gewone verblijfsvergunning was verleend.

Dat zegt hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer in BNR Juridische Zaken.

Spijkerboer denkt dat als Mauro de beslissing op zijn visum-aanvraag in Nederland mag afwachten ook andere “Mauro’s” aanspraak zullen maken op een zelfde behandeling.  

Family life
Bovendien zou de 18-jarige asielzoeker niet aan de voorwaarden voor een studievisum voldoen als CDA-minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel, zijn argumenten consequent doorvoert. Een verblijfsvergunning ketste namelijk eerder af, omdat het verblijf van Mauro bij zijn pleegouders niet als “family life” kon worden aangemerkt. Dit grond wordt beschermd in internationale verdragen. Voor het studievisum is vereist dat de band met zijn pleegouders nu juist wel als familiair wordt beschouwd.

MBO-student
Tot slot plaatst Spijkerboer zijn vraagtekens bij nog een andere eis: van de opleiding die Mauro in de toekomst mogelijk in Nederland gaat volgen, mag geen vergelijkbare zijn in Angola. Het is de vraag of de huidige MBO-student zo'n opleiding gaat volgen. "De minister gaat last krijgen van de studieweg die de politiek nu inslaat", aldus Spijkerboer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen