Juridische Zaken27 jun '11 08:21

Deal Hooijmaijers kost provincie miljoenen

Auteur: Edme Koorstra

Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heeft een smerig spelletje gespeeld in het Noord-Hollandse plaatsje Berkhout. De provincie dreigt daardoor voor vijftig miljoen euro het schip in te gaan bij de bouw van een bedrijvenpark. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

De oorzaak is een geheime overeenkomst over steun aan twee vastgoedbedrijven. Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) heeft daarbij een hoofdrol gespeeld.
Interview
BNR's Humberto Tan praat met Vasco van der Boon, de redacteur van het FD die het verhaal onderzocht.
Luister naar het interview via de knop rechts.
'Geen enkel risico'

De provincie heeft al 24 miljoen euro uitgegeven voor een project dat op losse schroeven staat. De schade voor de overheid kan tot boven de 50 miljoen oplopen. Volgens Hooijmaijers zou de provincie geen enkel risico lopen. De geheime steun geldt het bedrijfsterrein Distriport bij Berkhout. Provinciebestuurders vonden het project van economisch belang. Het moest een schakel zijn in 'de as Alkmaar-Moskou'.
Corruptie
In 2008 raakte Hooijmaijers 78 miljoen euro aan provinciaal geld kwijt in de Icesave-zaak. In 2009 trad hij af. De Rijksrecherche verdenkt hem van corruptie in vastgoed. De private projectontwikkelaars van Distriport benadrukken dat zij geen onderwerp zijn van dat onderzoek.
Lees het volledige verhaal op de vernieuwde website van het Financieele Dagblad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen