Juridische Zaken1 dec '12 19:32

VN-hof doet uitspraak tegen grootste moordenaar

Auteur: Mijke Hurkx

De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen Milan Lukic. De voormalige Bosnisch-Servische paramilitaire leider is de belangrijkste verdachte van massamoord die het VN-hof in Den Haag ooit heeft berecht.

Hij is volgens de veroordeling in eerste aanleg persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van meer dan 100 Bosnische moslims.

Daden
Bij twee incidenten in 1992 in Visegrad werden bejaarden, vrouwen en kinderen opgesloten in huizen en levend verbrand. Dat gebeurde onder de persoonlijke leiding van de inmiddels 45-jarige Lukic, aanvoerder van de militie Witte Adelaars. Hij werd in 2009 door de rechtbank tot levenslang veroordeeld, zijn neef en medeverdachte Sredoje kreeg 30 jaar wegens medeplichtigheid.

Srebrenica
Visegrad is een kleine stad in het oosten van Bosnië, op zo'n 100 kilometer van Srebrenica. In die grensstreek met Servië, die de Bosnische Serven voor zichzelf claimden, woedde tijdens de oorlog (1992/95) een bloedige strijd met de moslims.

Joegoslavië-Tribunaal
Het in 1993 opgerichte Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag begon de eerste processen tegen "kleine vissen''. Het tribunaal vergaarde zo informatie over concentratiekampen en andere plaatsen waar misdaden waren gepleegd en er werden hoge politieke en militaire leiders aangeklaagd, zoals Milosevic, Karadzic en Mladic. Die pleegden de misdaden waarvoor zij zijn aangeklaagd meestal vanachter hun bureau.

Maar op de rol van het tribunaal staan ook nog daders die ter plaatse waren. In deze categorie valt de in 1998 aangeklaagde Milan Lukic op, door het grote aantal slachtoffers. Behalve bij het levend verbranden van grote groepen moslims was hij ook betrokken bij tal van andere moordpartijen.

Tijdens het hoger beroep eiste de verdediging alsnog vrijspraak of ten minste een lagere straf. Getuigen zouden tijdens het proces in eerste aanleg hebben gelogen. De aanklagers eisten een hogere straf voor neef Sredoje Lukic.

Gerelateerde artikelen