Juridische Zaken15 sep '11 11:19

Nieuwe getuige in liquidatieproces

Auteur: BNR Webredactie

In het liquidatieproces Passage heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam afspraken gemaakt met een nieuwe getuige. Wie deze getuige is, is nog onbekend.

Volgens officier van justitie Betty Wind gaan het in de strikte zin van het woord niet om een kroongetuige, omdat hij of zij geen verdachte is in de zaak en er geen strafkorting is beloofd.

Criminele getuige
Maar er zijn wel zogeheten begunstigingsvoorwaarden overeengekomen met de getuige. Daarbij moet niet gedacht worden aan financiële beloningen, aldus Wind. Het zou gaan om toezeggingen op het gebied van bijvoorbeeld detentieregime, overplaatsingen in detentie of versnelde teruggave van inbeslaggenomen goederen. Daaruit blijkt dat het in elk geval gaat om een criminele getuige.

De getuige heeft in de aanloop naar de gesloten overeenkomst drie verklaringen afgelegd, over een reeks moorden die in 1993 is gepleegd. Onder anderen een van de hoofdverdachten, Jesse R., is voor deze zaken aangeklaagd. Deze verklaringen wil justitie in de kluis houden, tot aan de dag waarop de getuige ter zitting in de Amsterdamse gerechtsbunker zal worden gehoord. Volgens Wind moeten eerst beschermingsmaatregelen voor de getuige zijn genomen, alvorens de verklaringen kunnen worden vrijgegeven. Ook de identiteit van de getuige wordt tot op dat moment geheim gehouden. Het OM wil het eerste verhoor van de getuige in de tweede week van oktober laten plaatsvinden.

Jesse R
De voorgestelde gang van zaken stuitte direct op verzet van Jesse R.'s advocaat Sander Janssen. Hij wil voorafgaand aan een verhoor van de getuige de ruimte krijgen om te onderzoeken hoe de kluisverklaringen zich verhouden tot het dossier, maar bijvoorbeeld ook tot verhalen over de reeks moorden die de afgelopen jaren in de media zijn verschenen. "Dat laat zich niet in een ochtendje persen", aldus Janssen.

De moorden werden in het voorjaar van 1993 gepleegd. Voor zover bekend hielden zij geen verband met elkaar en was er telkens sprake van een andere achtergrond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen