Juridische Zaken30 okt '12 15:12Aangepast op 30 okt '12 16:54

Acht jaar cel voor Rwandese oppositieleidster

Auteur: Anne-Greet Haars

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire die jarenlang in Nederland heeft gewoond, moet voor acht jaar de cel in.

De reden is deelname aan een terroristische samenzwering en het ontkennen van de genocide van 1994. Ze werd vrijgesproken van de aanklacht dat ze zou hebben opgeroepen tot een nieuwe haatcampagne en volkerenmoord.

Nederland
Het proces is omstreden en wordt door critici als politiek theater omschreven. Ingabire werkte in de top van een accountantsfirma en woonde in Zevenhuizen toen ze in 2010 naar haar vaderland ging om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Maar ze werd er onmiddellijk opgepakt.

Ingabire behoort tot de Hutu-bevolkingsgroep die circa 80 procent van de bevolking vormt. De machthebber in het Midden-Afrikaanse land, Paul Kagame, behoort tot de traditioneel dominante Tutsi-minderheid.

Hoger beroep
De Haagse advocaat Jan Hofdijk, die actie voert voor Ingabire, zei dinsdag dat ze in hoger beroep gaat ondanks dat hij meent dat de Rwandese rechters door het regime worden geïnstrueerd. Na het hoger beroep in Rwanda kan ze dan in beroep in het buitenland, bij het Hof van de Mensenrechten van de Afrikaanse Unie, aldus Hofdijk.

Kritiek op Nederland
Hij heeft eerder felle kritiek geuit op de Nederlandse autoriteiten die aan dit "nepproces'' hebben meegewerkt onder meer door huiszoeking te laten doen bij Ingabire in Zevenhuizen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had dinsdag nog geen oordeel over het proces. De Nederlandse ambassadeur is bij het proces aanwezig geweest. Het ministerie gaat naar eigen zeggen het vonnis en de onderbouwing bestuderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen