Juridische Zaken30 mei '12 11:39Aangepast op 30 mei '12 15:10

Taylor 50 jaar de cel in

Auteur: Pieter van den Akker

Charles Taylor, de ex-president van Liberia moet 50 jaar de cel in. De straf kreeg hij opgelegd gekregen door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL).

In april werd hij al schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Sierra Leone, een buurland van Liberia. Tegen hem was door de aanklagers een celstraf van 80 jaar geëist.

Taylor kon als president van Liberia volgens de rechters weliswaar geen bevelen geven aan de rebellenbeweging RUF, die moordde, verkrachtte en mensen verminkte in buurland Sierra Leone. Maar met zijn financiële en militaire steun heeft hij wel degelijk substantieel bijgedragen aan de misdaden.

Voorbeeldfunctie
De ex-president is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof een straf krijgt opgelegd wegens oorlogsmisdaden. SCSL-rechter Richard Lussick uit Samoa die de uitspraak voorlas in de rechtszaal van het Hariri-Tribunaal in Leidschendam, zei dan ook dat hij en zijn twee collega-rechters Taylor zijn officiële functie zwaar hebben aangerekend. Politieke leiders hebben immers een voorbeeldfunctie. Ook is bij de toekenning van de strafmaat rekening gehouden met het immense leed dat de slachtoffers is aangedaan.

Hoger beroep
Nu de uitspraak bekend is hebben zowel de verdediging als hoofdaanklaagster Brenda Hollis veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. Advocaat Morris Anyah liet al weten van deze mogelijkheid gebruik te gaan maken. Hij zei dat de bewijsvoering van de aanklagers in zijn ogen "volstrekt niet deugde". Volgens hem hebben de aanklagers bij het verzamelen van de bewijslast getuigen betaald of diensten verleend.

Diezelfde aanklagers twijfelen nog of zij in hoger beroep zullen gaan, zei hoofdaanklaagster Brenda Hollis. De eis van 80 jaar werd immers niet gehonoreerd.

Groot-Brittanië
Als Taylor ook in hoger beroep een straf krijgt, moet hij die naar verwachting uitzitten in Groot-Brittannië. Nederland was in 2006 alleen bereid Taylor naar Den Haag te laten komen, als een land bereid werd gevonden Taylor na een eventuele veroordeling op te nemen.

Protesten
In de twee meest betrokken landen, Liberia en Sierra Leone, kwamen er gemengde reacties op de veroordeling. In Sierra Leone zei Jusu Jarkar, wiens beide handen zijn afgehakt door rebellen, tegen de BBC erg gelukkig te zijn met de forse straf.

Vanuit Liberia klonken er ook andere geluiden. In Monrovia betoogden Liberianen voor de onschuldigheid van hun voormalige president.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen