Juridische Zaken3 mei '16 14:23

3 mei | Invloed zaak-Yukos op Nederland als arbitrageland

Auteur: Nelleke van der Heiden

Een Nederlandse rechter veegt een schadevergoeding van 50 miljard van tafel in de Russische Yukos-zaak. Wat betekent dat voor de internationale arbitrage in Nederland?

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Dat was wel een hele flinke streep door de rekening onlangs van de rechter in Den Haag in de zaak tussen Rusland en de voormalige eigenaren van Yukos Oil. Dachten de zakenpartners van Michael Chodorkovski op grond van een eerdere uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage recht te hebben op 45,5 miljard euro van de Russische staat, de Haagse rechter stelde dat dat Arbitrage-hof helemaal niet over de zaak mocht oordelen. Over deze intrigerende zaak zijn Jan Willem Bitter, advocaat bij C-Legal maar ook arbiter en ook al decennia gespecialiseerd in deze tak van sport en Marnix Leijten, advocaat van De Brauw Blackstone Westbroek, die de voormalige aandeelhouders van Yukos vertegenwoordigt.

Hashen BSN
Voor een onderwijsinstelling zoekt luisteraar Erik de Boer (gefingeerde naam) een methode om docenten en leerlingen een persoonsgebonden schoolpas te geven, zodat docenten die ook leerling zijn geen dubbele pas krijgen. Het burger service nummer mag hij daar niet voor gebruiken, maar als hij dat bewerkt via een hashmethode, is het dan niet meer in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens? Advocaat Caroline de Vries van Bureau Brandeis legt uit waarom dat nog niet ver genoeg gaat.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen