Juridische Zaken6 apr '12 20:20

Geen nieuwe vervolgingen vuurwerkramp Enschede

Auteur: Thijs Baas

Het Zwolse Openbaar Ministerie gaat geen vervolging instellen bij acht aangiftes in de nasleep van de Enschedese vuurwerkramp. Het betreft onder meer onderlinge klachten van voormalig directeur Ruud Bakker van vuurwerkbedrijf SE Fireworks en politiemensen.

In 2010 kwam Bakker met een aangifte op de proppen tegen drie politiemensen die onderzoek deden naar de vuurwerkramp en tegen een betrokken officier van justitie. Volgens Bakker hadden de vier verklaringen achter gehouden en tapgegevens vernietigd.

Geen bewijsstukken
Maar volgens het OM blijkt uit onderzoek dat er geen bewijsstukken zijn verduisterd. Op hun beurt betichtten de drie politiemensen Bakker van smaad. De nieuwe aandacht voor de vuurwerkramp door nieuw onderzoek en herdenkingen zorgden tien jaar na dato voor de nieuwe aangiftes. Ook directeur Willem Pater deed aangifte tegen een familielid dat verklaarde Pater op de ochtend voor de ramp op het bedrijfsterrein te hebben gezien.

Ook kreeg het OM klachten binnen van onder meer een ex-rechercheur, journalisten van RTV Oost en een echtpaar dat zou worden geïnterviewd, maar voor geen van deze zaken zijn er voor het OM "feiten of omstandigheden die een redelijk vermoeden van gepleegde strafbare feiten opleveren."

Doden en gewonden
Op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen op het leven en waren er bijna duizend gewonden bij de vuurwerkramp. De ramp verwoestte de woonwijk Roombeek, waar ook SE Fireworks was gevestigd. Bakker en Pater werden veroordeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen