Juridische Zaken26 jun '12 18:37Aangepast op 26 jun '12 19:54

Geen heropening zaak vuurwerkramp | update

Auteur: Pieter van den Akker

De Hoge Raad ziet geen aanleiding om de zaak van ex-directeur Rudi Bakker van SE Fireworks nog eens over te laten doen. De Hoge Raad besloot dinsdag om het herzieningsverzoek af te wijzen.

De ontploffing van de opslagruimten van SE Fireworks in Enschede leidde tot de vuurwerkramp op 13 mei 2000. De explosies vaagden de wijk Roombeek volledig weg. Daardoor kwamen 23 mensen om het leven en bijna 1000 mensen raakten gewond.

Bakker kreeg in hoger beroep een jaar celstraf en een boete wegens het overtreden van milieuwetten en dood door schuld. De Hoge Raad liet die uitspraak in 2005 al in stand.

Afgetapt
De oud-directeur wilde nu dat de zaak opnieuw behandeld zou worden, onder meer omdat de politie afgetapte gesprekken had vernietigd. Verder zouden politie en justitie ook onzorgvuldig zijn geweest in het onderzoek naar een andere verdachte, André de V., die is vrijgesproken. Volgens het herzieningsverzoek zou het OM daarmee het recht op vervolging hebben verspeeld. Daar is de Hoge Raad het niet mee eens.

Drie zaken
Journalist Rob Vorking van RTV Oost weet alles van de vuurwerkramp en ziet het somber in voor Bakker. Maar de deur is volgens hem nog niet helemaal dicht. "De juridische mogelijkheden zijn voor Bakker nu wel zo'n beetje uitgeput. Maar zowel hij als een oud-rechercheur hebben vorig jaar nog wel aangifte gedaan tegen de oud-leiding van het onderzoeksteam. Zij zijn naar het gerechtshof gestapt en eisen vervolging."

Ook vanuit justitie in Groningen loopt nog een onderzoek of de inmiddels vrijgesproken André de V. destijds wel als verdachte had mogen worden aangemerkt. "Er zijn twijfels over hoe dat onderzoek toentertijd verlopen is", zegt Vorking. "Al met al zijn er dus nog drie onderzoeken die lopen over een zaak van elf jaar geleden. Het kan nog wel een jaar tot twee jaar duren voor alles is afgerond."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen