Juridische Zaken10 nov '12 18:51

VS en Rusland touwtrekken om wapenhandelaar

Auteur: Melvin Captein

De Verenigde Staten hebben een verzoek van Rusland afgewezen om de veroordeelde Russische wapenhandelaar Viktor Bout terug te sturen naar zijn vaderland om hem daar zijn gevangenisstraf te laten uitzitten.

Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onbetrouwbaar bewijs
Bout (45) werd in april door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar wegens samenzwering tot moord, illegale wapenhandel en hulp aan terroristen. Zijn veroordeling leidde tot spanningen tussen Moskou en Washington. Rusland hekelde de rechtsgang en stelde dat Bout is veroordeeld op basis van onbetrouwbaar bewijs.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zal Moskou ondanks de weigering van de VS doorgaan met het inzetten van alle diplomatieke en legale middelen om Bout alsnog naar Rusland te laten terugkeren.

FARC
Bout leefde in alle vrijheid in Rusland totdat hij in 2008 werd opgepakt in Bangkok. Thailand leverde hem uit aan de VS.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty Nederland was Bout betrokken bij verboden wapenleveranties aan 'mensenrechtenschenders' in Angola, Liberia, Sierra Leone en Congo.

Zijn veroordeling in de VS had betrekking op de voorgenomen levering van wapens aan de Colombiaanse terreurbeweging FARC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen