Juridische Zaken15 mei '11 10:50

IMF-topman Strauss-Kahn aangeklaagd

Auteur: Edme Koorstra

Dominique Strauss-Kahn, de 62-jarige topman van het Internationaal Monetair Fonds, is opnieuw in de problemen geraakt door zijn privé-leven. Hij werd zaterdag in New York aangehouden en in de nacht van zaterdag op zondag aangeklaagd wegens een poging tot verkrachting van een medewerkster van een hotel in deze stad. De arrestatie had op geen slechter moment kunnen komen.

'DSK', zoals de socialist Strauss-Kahn ook wel wordt genoemd, maakt volgens een zondag gepubliceerde peiling op dit moment de meeste kans op het presidentschap in Frankrijk.
Presidentsverkiezingen
Het resultaat van de peiling werd gepubliceerd voordat het nieuws over de arrestatie van Strauss-Kahn, op de luchthaven John F. Kennedy, naar buiten was gebracht. De baas van het IMF zou 26 procent van de stemmen krijgen als er nu presidentsverkiezingen plaats zouden hebben in Frankrijk. De stembusgang staat gepland voor volgend jaar april.
Kandidaatschap
De Socialistische Partij, waarvan Strauss-Kahn lid is, houdt binnenkort interne verkiezingen om te bepalen welke kandidaat naar voren wordt geschoven om het op te nemen tegen zittend president Nicolas Sarkozy. Waarnemers gingen er vanuit dat Strauss-Kahn uiterlijk eind juni bekend zou maken dat hij een gooi wil doen naar het presidentschap.
'Champagne-socialist'
Zijn benoeming bij het IMF loopt pas in september 2012 af, maar in Frankrijk gaan velen er vanuit dat Strauss-Kahn deze functie veel eerder neerlegt om zich volledig te kunnen concentreren op de verkiezingsrace. De centrumrechtse UMP van Sarkozy voert nu al een harde campagne tegen Strauss-Kahn, die steevast wordt neergezet als een 'champagne-socialist', die door zijn langdurige verblijf in het buitenland geen voeling zou hebben met wat er speelt in Frankrijk.
Al eerder in opspraak
Strauss-Kahn raakte in het verleden al vaker in opspraak. De meeste Fransen hebben geen probleem met het feit dat hij twee keer scheidde en inmiddels bezig is aan zijn derde huwelijk. Er ontstond wel rumoer in 2008, toen het IMF een onderzoek instelde tegen de baas van de financiële instelling wegens mogelijk machtsmisbruik in een liefdesaffaire met een vrouwelijke IMF-medewerker. De vrouw verliet het IMF en Strauss-Kahn werd uiteindelijk vrijgesproken van de zwaarste beschuldigingen. DSK maakte wel publiekelijk zijn excuses voor een "ernstige inschattingsfout''.
Corruptieschandaal
In 1999 werd hij als minister van Financiën gedwongen tot aftreden in verband met een corruptieschandaal. Een rechtbank stelde later vast dat Strauss-Kahn geen fouten had begaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen