Juridische Zaken29 aug '12 10:16Aangepast op 29 aug '12 10:38

Timosjenko verliest hoger beroep

Auteur: Arjan Meesterburrie

De voormalige Oekraïense premier Timosjenko heeft het hoger beroep verloren tegen haar veroordeling voor machtsmisbruik. Dat heeft het Hooggerechtshof van Oekraïne bepaald.

Joelia Timosjenko zit al geruime tijd in de cel, omdat ze eigenhandig een contract had afgesloten met het Russische gasbedrijf Gazprom. Haar president zinde dat niet, hoewel het land al enige tijd was afgesloten van Russisch gas. Nu ze het hoger beroep verloren heeft, blijft de veroordeling tot 7 jaar cel in stand.

Voor het gerechtshof demonstreeerden zo'n 150 mensen tegen de veroordeling van Timosjenko.

Politieke afrekening
De pro-Europese Timosjenko spreekt zelf over een politieke vendetta van Janoekovitsj tegen haar na zijn nipte overwinning in de verkiezingen van 2010. Inmiddels beschuldigt justitie haar van meer zaken, onder meer van belastingfraude.

Hongerstaking
Op 20 april ging Timosjenko in hongerstaking uit protest tegen haar behandeling in de gevangenis. Ze beweerde te zijn mishandeld door bewakers, maar na 20 dagen beëindigde zij haar protest.
Boycot EK
In aanloop naar het EK in Oekraïene liet een aantal Europese regeringen weten het voetbaltoernooi te boycotten. Onder andere de Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zeiden weg te blijven bij de voetbalwedstrijden in Oekraïne uit protest tegen de slechte behandeling van politieke gevangenen. Maar Timosjenko was tegen een boycot, zij wilde juist een groot voetbalfeest.

Gerelateerde artikelen