Juridische Zaken23 mei '11 14:11

OM: werkstraffen voor piloten om stroomstoring

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in Arnhem werkstraffen van respectievelijk honderd en vijftig uur geëist tegen de twee Apachevliegers die 12 december 2007 tegen een hoogspanningsmast in het Gelderse Hurwenen vlogen.

Door dat helikopterongeluk zaten bedrijven en 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard ruim twee dagen zonder stroom en kreeg Defensie voor 34 miljoen euro aan schadeclaims binnen.

Verwijten van OM

Het OM verwijt de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. uit Bavel en zijn 26-jarige co-piloot Maarten van der Z. uit Tilburg vernieling van elektriciteitswerken en een helikopter en het in gevaar brengen van elkaars leven. Volgens de aanklager vlogen de twee te laag terwijl ze vooraf én onderweg de vliegkaarten onvoldoende hadden bestudeerd. Ook letten ze niet goed op de hoogtemeter en obstakels voor de helikopter.

De gezagvoerder gaf opdracht "zo laag te vliegen als je durft" en de co-piloot volgde dat op. Dat is zo onvoorzichtig en onoplettend dat zij schuld hebben aan het ongeluk, betoogde het OM.

Verbrijzeld glas en gesmolten rotorbladen

Bij de crash verbrijzelde het glas van de cockpit en smolten rotorbladen door schokken van 150.000 volt. De piloten kwamen met een noodlanding veilig aan de grond, terwijl dit soort aanvaringen doorgaans dodelijk aflopen. De stroomstoring ontregelde verkeer, huishoudens en bedrijven, waaronder veel glastuinbouw. De vliegers vrezen dat zij nu alleen moeten opdraaien voor de schuld. De fout kan volgens hen ook zitten in bijvoorbeeld de protocollen en trainingen voor piloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen