Juridische Zaken5 dec '12 14:53Aangepast op 5 dec '12 16:05

Verdachte zaak-Vaatstra langer in voorarrest

Auteur: Melvin Captein

Jasper S., de man die wordt verdacht van verkrachting en de moord op Marianne Vaatstra, zit in ieder geval nog 90 dagen in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden bepaald.

S. werd 19 november aangehouden in zijn woonplaats Oudwoude, op luttele kilometers van het weiland bij Veenklooster waar het zielloze lichaam van de toen 16-jarige Marianne op 1 mei 1999 werd aangetroffen.

Beperkingen
Ook blijft hij in zogeheten beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Als gevolg daarvan is er nog niets bekendgemaakt over de inhoud van de verhoren.

Psychologisch onderzoek
Wel zei advocaat Jan Vlug van S. woensdag dat inmiddels een eerste psychologisch onderzoek is gedaan. Op basis daarvan wordt later bepaald of S. verder moet worden onderzocht. Inhoudelijk wilde Vlug er verder niet op ingaan.

Ernst van het feit
De raadkamer besloot tot een verlenging van 90 dagen vanwege de 'ernst van het strafbaar feit' waarvan S. wordt verdacht. Het gaat om een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer staat. Ook is het van belang voor het verloop van een 'zorgvuldig onderzoek'.

Zelf aanwezig
S. was zelf aanwezig bij de zitting van de raadkamer, die achter gesloten deuren plaatsvond. Over uiterlijk 90 dagen volgt een eerste openbare zitting. Dat hoeft nog geen inhoudelijke behandeling te zijn. Vaak zijn er eerst één of meer pro-formazittingen, waarop de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen