Juridische Zaken28 mrt '12 11:29

Kritiek op plannen jeugdstrafrecht

Auteur: Marjan van den Berg

Met een hardere aanpak van criminele jongeren schieten we niets op, zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

De RSJ vindt dat het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven voor strafrecht van jongeren en jongvolwassenen niet moet worden ingevoerd.

"Dit voorstel van staatssecretaris Fred Teeven legt de nadruk op beveiliging van de samenleving en op vergelding voor 12- tot 18-jarigen'', concludeert de RSJ. "Nederland wordt daar niet veiliger van.''

Uit onderzoek komt volgens de instantie juist naar voren dat een zwaardere aanpak bij jongeren eerder leidt tot méér, in plaats van minder herhaling van crimineel gedrag.

De RSJ vindt verder dat de staatssecretaris geen rekening heeft gehouden met de psychische ontwikkeling van jongvolwassenen.

Studies laten zien dat de psychische ontwikkeling doorgaat tot iemand ongeveer 24 jaar is. "Daarom is een aparte strafrechtelijke aanpak nodig om criminaliteit en herhaling daarvan onder deze groep, effectief te verminderen'', vindt de RSJ.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen